Το Χρηματιστήριο επέστρεψε πάνω από τις 870 μονάδες

Το Χρηματιστήριο επέστρεψε πάνω από τις 870 μονάδες

Ανοδος 0,67% του Γενικού Δείκτη με ώθηση από επιλεγμένα blue chips

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από τις 870 μονάδες και σε νέα υψηλά διμήνου επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με επιφυλακτικά βήματα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μάλιστα σε αρνητικό έδαφος στο πρώτο δίωρο. Η επανεμφάνιση των αγοραστών στα χαμηλά ημέρας, που οδήγησε σε ισχυρά κέρδη σε επιλεγμένα blue chips, «ξεκόλλησε» την αγορά, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να υπεραποδώσει έναντι των βασικών ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες και τήρησαν στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων της Fed και των όποιων ενδείξεων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, υποστηρικτικά για το Χ.Α. συνέχισε να κινείται η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί περαιτέρω, στο 4,54%, έχοντας σημειώσει «βουτιά» της τάξεως του 11% τις τελευταίες 10 ημέρες, από το 5,1% που είχε βρεθεί.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 874,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,4 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 2.122,18 μονάδες, ενώ στο +0,72% και στις 1.324,75 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Coca-Cola με κέρδη 2,01% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Quest και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 4,54% — Τις τελευταίες 10 ημέρες η πτώση φτάνει το 11%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 605,59 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 2,11%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,43% και την Πειραιώς στο +0,89%, ενώ απώλειες 0,79% κατέγραψε η Eurobank.

Παρά τον αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου σε δεικτοβαρείς αμερικανικές εταιρείες, οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments.

Οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και χθες από τη Fed φαίνεται πως ήταν τιμολογημένες, με τις αγορές να ποντάρουν σε ηπιότερες μελλοντικές αυξήσεις. Στον αντίποδα, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, με την αμερικανική οικονομία να εμφανίζει «ανοσία» στις επιτοκιακές «ενέσεις» της Fed, αφήνοντας χώρο για επιθετικότερη «θεραπεία».

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στην αντίσταση των 875 μονάδων. Κατοχύρωση της ζώνης αυτής θα ανοίξει τον δρόμο για τις κορυφές Ιουνίου – Αυγούστου και τις 900 μονάδες, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη. Πιθανή οπισθοχώρηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 855 και 845 μονάδων, διατηρώντας ανέπαφη τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Οπως σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, πλέον μένουν μόνο δύο μήνες για το κλείσιμο της χρονιάς, με την αγορά να αποδεικνύει πως κάτι έχει αλλάξει και να ελπίζει σε μεγαλύτερη μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να κλείνει το 2022 με ανάπτυξη υψηλότερη του αναμενομένου, μιας και ο τουρισμός είχε υψηλές επιδόσεις το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια ισχυρή ανάκαμψη στα οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων για το 2022, τη στιγμή που οι μετοχές τους κάθε άλλο παρά υπερτιμημένες είναι, έχοντας σημαντικό discount έναντι άλλων ευρωπαϊκών μετοχών τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες. Παράλληλα, η προσμονή για επενδυτική βαθμίδα παίζει σημαντικό ρόλο για τους επενδυτές. «Το θέμα είναι ότι το ποτήρι δύσκολα κάποιος μπορεί να το δει μισοάδειο και σίγουρα πιο εύκολα μισογεμάτο», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT