Ενέργεια: Στα 373,5 εκατ. ευρώ η έκτακτη εισφορά ηλεκτροπαραγωγών

Ενέργεια: Στα 373,5 εκατ. ευρώ η έκτακτη εισφορά ηλεκτροπαραγωγών

Στα 373,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα καταβάλουν συνολικά οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ως προσωρινή έκτακτη εισφορά για τα υπερέσοδα της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στα 373,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα καταβάλουν συνολικά οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ως προσωρινή έκτακτη εισφορά για τα υπερέσοδα της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των υπερεσόδων της περιόδου προσδιορίστηκε από τη ΡΑΕ στη βάση των μη πιστοποιημένων στοιχείων που της απέστειλαν οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε χθες από τη ΡΑΕ στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΝ, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Αρχής. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που έχουν ήδη ανακτηθεί στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 στα 2,69 δισ. ευρώ. Ο υπουργός προανήγγειλε και την κατάθεση περί τα μέσα Νοεμβρίου της νομοθετικής ρύθμισης για την ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας.

Τα συναρμόδια υπουργεία με κοινή απόφασή τους δρομολόγησαν την επιβολή προσωρινής έκτακτης εισφοράς προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης πιστοποίησης των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές και να εισπραχθούν άμεσα τα αντίστοιχα ποσά. Η προσωρινή εισφορά, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, θα πρέπει να καταβληθεί εντός ενός μηνός από την κοινοποίησή της στους υπόχρεους. Μετά την επιβολή της προσωρινής έκτακτης εισφοράς η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τελικής εκκαθάρισης για τον υπολογισμό της οριστικής έκτακτης εισφοράς βάσει των πιστοποιημένων στοιχείων που θα παραλάβει από τους ορκωτούς λογιστές. Τα τελικά πιστοποιημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, θα υποβληθούν στη ΡΑΕ το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η μερίδα του λέοντος από τα έσοδα της προσωρινής εισφοράς αντιστοιχεί στη ΔΕΗ, με το ποσό –σύμφωνα με πληροφορίες– να υπερβαίνει τα 260 εκατ. ευρώ.

Αφορά τη φορολόγηση των υπερεσόδων της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.

Τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αναμένεται να ενισχυθούν και με τη φορολόγηση σε ποσοστό 33% των πρόσθετων κερδών των δύο διυλιστηρίων της χώρας, σε εφαρμογή του πρόσφατου κανονισμού της Ε.Ε., με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν το συνολικό ποσό στα 540 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έσοδα θα αντληθούν από την επιβολή τέλους 10 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Το ποσό εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ο κ. Δαγούμας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας τον Ιούλιο, μήνας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός, ήταν μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την αρχική επίλυση (σ.σ. χωρίς την επιβολή πλαφόν), τον Αύγουστο κατά 38%, τον Σεπτέμβριο κατά 32% και τον Οκτώβριο κατά 26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT