Πρόταση της τσεχικής προεδρίας για τις κοινές αγορές αερίου στην Ε.Ε.

Πρόταση της τσεχικής προεδρίας για τις κοινές αγορές αερίου στην Ε.Ε.

Τι προβλέπεται για τη συμμετοχή των κρατών-μελών και τον μηχανισμό αλληλεγγύης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρώτες διευκρινίσεις για τους όρους υιοθέτησης των κοινών αγορών φυσικού αερίου και μερική παράταση της αναμονής για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών του διορθωτικού μηχανισμού με έναν δυναμικό διάδρομο τιμών στο TTF περιέχονται σε μια πρώτη εκδοχή της συμβιβαστικής πρότασης κανονισμού της τσεχικής προεδρίας επί της προτάσεως της Κομισιόν, από 18 Οκτωβρίου, για τη διαχείριση των υψηλών τιμών και την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης, η οποία διέρρευσε χθες. Στην πρόταση κανονισμού έχει προστεθεί μία υπογράμμιση περί της προσωρινότητας των μέτρων, ενώ αναμένονται περαιτέρω αλλαγές.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο της προεδρίας σημειώνεται ότι οι κοινές αγορές θα είναι εθελοντικής φύσεως για τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ αντιθέτως η συμμετοχή στη διαδικασία συγκεντρωτικής καταγραφής της ζήτησης φυσικού αερίου σε κάθε κράτος-μέλος θα είναι υποχρεωτική. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το φυσικό αέριο που θα αγορασθεί μέσω της εν λόγω διαδικασίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, εκτός της πλήρωσης των μονάδων αποθήκευσης. Στη διαδικασία κοινών αγορών φυσικού αερίου θα μπορούν να συμμετέχουν και ρωσικές εταιρείες οι οποίες έχουν περάσει υπό τη διοίκηση των κρατών-μελών, ενώ τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο κοινών αγορών.

Ως προς το δυναμικό πλαφόν στο TTF, η τσεχική προεδρία σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι την πραγματοποίηση τροποποιήσεων στις παραγράφους που αφορούν τον διορθωτικό μηχανισμό έπειτα από τεχνικό σεμινάριο στις 7 Νοεμβρίου, επειδή, όπως αναφέρεται, το θέμα είναι «πολιτικά ευαίσθητο».

Σχετικά με την πιθανή ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων για τη μείωση της μη αναγκαίας κατανάλωσης, προστίθεται στον κανονισμό ότι αυτά θα μπορούν να ληφθούν μόνο έπειτα από αξιολόγηση των αρμόδιων εθνικών αρχών ως προς τις προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό τής μη απαραίτητης ποσότητας φυσικού αερίου.

Τέλος, το προσαρμοσμένο κείμενο προσδιορίζει όρους για την εφαρμογή ενός μηχανισμού αλληλεγγύης, ελλείψει διμερών συμφωνιών, για την πώληση φυσικού αερίου μεταξύ κρατών-μελών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Ως προς την αποζημίωση, αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν: α) την τιμή του φυσικού αερίου στο κράτος-μέλος που παρέχει αλληλεγγύη, β) το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων πιθανών τελών που προκύπτουν από την εκτροπή φορτίων ΥΦΑ στο σημείο διασύνδεσης παράδοσης που ζητήθηκε, γ) άλλα έξοδα, όπως επιστροφή τυχόν αποζημιώσεων που προκύπτουν από δικαστικές, διαιτητικές ή άλλες παρόμοιες διαδικασίες. Οι αιτήσεις αλληλεγγύης θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 72 ώρες πριν από τον αναφερόμενο χρόνο παράδοσης. Επίσης, η προεδρία αποφάσισε να διατηρήσει την τιμή του φυσικού αερίου σε μέσο όρο 30 ημερών και αναμένει περαιτέρω συζήτηση για το θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT