Ζημίες 40,4 δισ. ευρώ για τη Uniper το εννεάμηνο

Ζημίες 40,4 δισ. ευρώ για τη Uniper το εννεάμηνο

Είναι οι υψηλότερες ζημίες που έχει παρουσιάσει ποτέ γερμανική εταιρεία μετά τα 25 δισ. ευρώ της Deutsche Telekom το 2002

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες ζημίες ύψους 40 δισ. ευρώ καταγράφει ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος της Uniper εξαιτίας των κινήσεων της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Οι απώλειες της εταιρείας, η οποία συντόμως θα περάσει στα χέρια του γερμανικού δημοσίου, είναι οι μεγαλύτερες στην επιχειρηματική ιστορία της Γερμανίας – οι αμέσως ακόλουθες είναι εκείνες των 25 δισ. ευρώ της Deutsche Telekom το 2002, σύμφωνα με τον Μαρκ Σπέρερ, καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ. Ειδικότερα, η Uniper εμφάνισε καθαρή ζημία 40,4 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, μια απότομη και μεγάλη αύξηση εν συγκρίσει με την απώλεια των 4,7 δισ. ευρώ που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδά της το εν λόγω διάστημα συμποσούντο στα 213 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν τριπλάσια από τα 78 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Αναφορικά τώρα με την περίοδο του τρίτου τριμήνου από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η ζημία της Uniper ήταν σχεδόν 28 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες εις βάρος της κυρώσεις από τα κράτη της Δύσης, βύθισε τον όμιλο σε σοβαρή κρίση. Και αυτός είναι ο λόγος που έκανε την κυβέρνηση της Γερμανίας να εθνικοποιήσει την εταιρεία. Αφού η Μόσχα περιέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Uniper, κάποτε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χρειάστηκε να αγοράσει πιο ακριβό καύσιμο στην αγορά σποτ.

«Για να διασφαλίσει την επάρκεια του εφοδιασμού των πελατών της, η Uniper προμηθεύεται αέριο εδώ και αρκετό καιρό σε σαφώς υψηλότερες τιμές. Κατέγραψε έτσι σοβαρές απώλειες, επειδή το κόστος αντικατάστασης για την προμήθεια νέου αερίου δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές», δήλωσε η Τιίνα Τουόμελα, γενική οικονομική διευθύντρια της εταιρείας. «Τα στοιχεία εξαμήνου μάς έδειξαν ήδη ότι αυτό έχει αφήσει τεράστια τραύματα στα οικονομικά μας αποτελέσματα», πρόσθεσε. Η Uniper ανέφερε πως η ζημία των 40,4 δισ. ευρώ περιελάμβανε «περίπου 10 δισ. ευρώ σε πραγματοποιηθέντα κόστη για όγκους αντικατάστασης και περίπου 31 δισ. ευρώ σε αναμενόμενες μελλοντικές ζημίες από τις αλλαγές στην αποτίμηση παραγώγων, καθώς και τη συσσώρευση προβλέψεων έναντι απωλειών που σχετίζονται με τις περικοπές ρωσικού αερίου».

Τον Σεπτέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση προώθησε ένα ευρύ πρόγραμμα διάσωσης της Uniper, ώστε να μην περιέλθει σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Αποτιμάτο σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και προέβλεπε την εξαγορά του μεριδίου που είχε στον όμιλο η προηγούμενη ιδιοκτήτριά του Fortum, καθώς και ένεση ρευστού ύψους 8 δισ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της Uniper ενισχύθηκε με μια γραμμή πιστώσεων της τάξεως των 18 δισ. ευρώ από τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW. Η Uniper είπε ότι είχε αντλήσει 14 δισ. ευρώ έως τις 31 Οκτωβρίου. Τέλος, όπως υπογράμμισε η Τιίνα Τουόμελα, «για εμάς αυτή τη στιγμή ύψιστη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και σταθεροποίησης». Από τις αρχές του έτους η τιμή της μετοχής της Uniper εξασθένησε 93%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ από τα 15,2 δισ. ευρώ στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT