Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Fed

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Fed

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες σχεδόν όλοι οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει και πάλι επιθετικά τα επιτόκια, αλλά και να προϊδεάσει ότι επίκεινται και άλλες τέτοιες κινήσεις, διαλύοντας τις ελπίδες για αντιστροφή πορείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, που επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις στα επιτόκια, να υποχωρήσουν.

Ανάλογη αντίδραση είχε και η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW λόγω προειδοποίησης για τις μελλοντικές της πωλήσεις, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινήθηκε η τιμή της μετοχής της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ χάρις στα ευνοϊκά της κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,93%, ήτοι είχε τη χειρότερη επίδοση σε ημερήσια βάση τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι λοιποί δείκτες, πλην εκείνου του Λονδίνου – o FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,62%.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των ακινήτων είχαν τη μεγαλύτερη κάμψη, 2,3% και 2,9% αντιστοίχως.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,95%, με -0,54% στο Παρίσι ο CAC 40, με -0,43% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,25% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς είχαν απώλειες 0,06% και 0,54% αντιστοίχως.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι κλάδοι της τεχνολογίας και των ακινήτων είχαν τη μεγαλύτερη κάμψη, 2,3% και 2,9% αντιστοίχως. Οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες εμφάνισαν πτώση, αν και οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές είχαν κέρδη 0,4% και 0,2%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβη τέταρτη διαδοχική φορά σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δηλώνοντας πως το τελικό επίπεδο του κύκλου αυτού θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από το αρχικώς εκτιμώμενο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα είναι πιθανώς μεγάλης κλίμακας οι επόμενες αυξήσεις. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι δεν αναμένεται να κάνει στροφή 180 μοιρών στο κόστος δανεισμού, εφόσον επιβραδύνει τον ρυθμό της η οικονομία, οπότε η εμμονή στις αυξήσεις και όχι η αλλαγή πλεύσης αποδεικνύεται λίγο πιο επιθετική από τις προβλέψεις των αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT