Πιέσεις στη σκιά της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων

Πιέσεις στη σκιά της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων

Πτώση 1,40% για τον Γενικό Δείκτη, ανοδικά ξανά οι αποδόσεις των ομολόγων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Διόρθωση στη ζώνη των 860 μονάδων σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις σε επιλεγμένα blue chips να είναι ιδιαίτερα έντονες, ακολουθώντας το sell-off που προκάλεσε διεθνώς η επιθετική ρητορική της Fed για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης και την έκτη συνολικά από την αρχή του έτους, συνεχίζοντας την επιθετική της εκστρατεία κατά του πληθωρισμού, ενώ ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, διέψευσε τις προσδοκίες για στροφή προς μια ηπιότερη στάση τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για όγδοη φορά, κατά 75 μονάδες βάσης και στο 3%, στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989, καθώς συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν και η επιστροφή των ισχυρών πιέσεων στα ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 2,28% (+6%). Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε μικρότερη άνοδο στο 4,65% (+1,8%), ενώ κατά 3% και στο 4,43% αυξήθηκε η απόδοση στους ιταλικούς 10ετείς τίτλους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πάντως ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις της Fed, οι οποίες επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις μιμείται. «Πρέπει να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπο. Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρούμε είτε με τον ίδιο ρυθμό είτε με βάση την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης του Χ.Α. της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,40% στις 861,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,22 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,39% και στις 2.092,64 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,80% στις 1.314,15 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ διέψευσε τις προσδοκίες για στροφή προς μια ηπιότερη στάση τους επόμενους μήνες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Coca-Cola στο -3,23%, ενώ με πτώση άνω του 2% ακολούθησαν οι ΔΕΗ και ΟΤΕ. Ανοδικά ξεχώρισαν Σαράντης και Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,49% στις 596,59 μονάδες, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,48%, την Alpha κατά 2,36%, την Εθνική κατά 1,03% και τη Eurobank κατά 0,82%.

Παρά την εν εξελίξει επιθετικότερη σύσφιγξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε τον Οκτώβριο τις καλύτερες μηνιαίες του επιδόσεις από το μακρινό το 1976, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Πάντως, η Federal Reserve έκλεισε εκ νέου το «παράθυρο» των προσδοκιών, ότι θα αφήσει το «πόδι από το γκάζι» σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Πλέον, οι επενδυτές ανά τον πλανήτη καλούνται να αξιολογήσουν τα σημερινά κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, καθώς και να προεξοφλήσουν τη «γραμμή» επιτοκιακής αυστηροποίησης που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες νομισματικές αρχές, της ΕΚΤ συμπεριλαμβανομένης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αυτός καλείται να αξιοποιήσει τη βελτιωμένη τεχνική του εικόνα, όντας σε υψηλά διμήνου και με την επόμενη αντίσταση – αγοραστικό στόχο να βρίσκεται στις 900 μονάδες. Στον αντίποδα, ο μακροχρόνιος κινητός μέσος του, που διέρχεται από τα τρέχοντα επίπεδα των 870 μονάδων, ίσως βάλει «φρένο» στις ανοδικές ορέξεις των επενδυτών της Λεωφόρου Αθηνών, δεδομένου μάλιστα του προηγηθέντος ράλι των τιμών, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT