Γ. Στουρνάρας: Υπέρ ηπιότερης αύξησης επιτοκίων

Γ. Στουρνάρας: Υπέρ ηπιότερης αύξησης επιτοκίων

Περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχή φορά τον Οκτώβριο, ωστόσο ο κ. Στουρνάρας είχε υποστηρίξει την αύξηση κατά 50 μ.β., όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Politico.

Οπως είχε δηλώσει μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, στο οποίο η νομισματική πολιτική έχει μικρή επιρροή. Στη συνέντευξή του τονίζει ότι αν και η εκτίναξη του πληθωρισμού στο ρεκόρ του 10,7% μπορεί να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την υπόθεση για επιθετική σύσφιγξη, η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας ωστόσο υποστηρίζει χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και βραδύτερο ρυθμό σύσφιγξης των επιτοκίων. «Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο πληθωρισμός το επόμενο έτος θα είναι κάτω από το 5,5% που προβλέπει το βασικό μας σενάριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η υπέρμετρα επιθετική νομισματική πολιτική μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία, τόνισε σε συνέντευξή του.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη. «Το ενεργειακό σοκ θα προκαλέσει ύφεση. Η αποδυνάμωση στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης», σημείωσε. «Υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι η Ευρωζώνη να οδηγηθεί σε ύφεση», τόνισε αναφερόμενος σε μια σειρά δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο και της ταχείας πτώσης στις έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα. Και «αν ο πόλεμος συνεχιστεί, δεν βλέπω κανένα λόγο η οικονομία να ανακάμψει», όπως πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ δεν προβλέπει πάντως ύφεση στη χώρα το επόμενο έτος. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές και ενώ η ΤτΕ ανέμενε ανάπτυξη 3,2% φέτος, την αναθεωρεί στο 6% χάρη στις υψηλότερες τουριστικές εισπράξεις. Οπως σημείωσε, η Ελλάδα αναμένεται να υπεραποδώσει της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης προέτρεψε επίσης την Ε.Ε. να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού. «Στο τρέχον περιβάλλον η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού», όπως είπε. «Αυτό θα έκανε το κόστος από την άποψη της παραγωγής πολύ υψηλότερο». «Αν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς μεγάλη ζημιά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χωρίς τα επιτόκια να εκτοξεύονται στα ύψη, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση», είπε.

Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε επίσης την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τον διοικητή της ΤτΕ, η Ευρώπη θα μπορούσε να τιμολογήσει την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τη μέση τιμή όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια τέτοια προσέγγιση θα μείωνε τις τιμές της ενέργειας και τα συνολικά επίπεδα πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT