Ενισχύεται η τάση για μετεγκατάσταση εργοστασίων στο Μεξικό

Ενισχύεται η τάση για μετεγκατάσταση εργοστασίων στο Μεξικό

Αιτία οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με την εγγύτητα στην τεράστια αμερικανική αγορά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Το Μεξικό έχει την ευκαιρία να γίνει η νέα Κίνα, στην εποχή όπου η ανάθεση σε τρίτους δεν μεταφράζεται σε απομάκρυνση της παραγωγής χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι μεγάλες οικονομίες πλέον, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του moneyreview.gr, επιλέγουν να φέρουν τα εργοστάσιά τους πιο κοντά. Αλλωστε, το φθηνό εργατικό κόστος, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η Κίνα για να γίνει το «εργοστάσιο του κόσμου», μοιάζει πια με μύθο. Εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια οι μισθοί στον βιομηχανικό τομέα έχουν υπερτριπλασιαστεί, εξ ου και ο μέσος εργαζόμενος σε εργοστάσιο κέρδιζε το 2020 περίπου 6 δολάρια την ώρα. Αντίστοιχα στο Μεξικό, που βρίσκεται μια ανάσα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο μέσος εργαζόμενος σε εργοστάσιο έβγαζε λίγο παραπάνω από 2 δολάρια την ώρα, ενώ οι εν λόγω αμοιβές παραμένουν σχεδόν στάσιμες την τελευταία δεκαετία, όπως σχετικώς αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Bank of America. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των μισθών στην Κίνα αποτελεί μονόδρομο, καθώς ολοένα και λιγοστεύουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής του ενός παιδιού που ακολουθούσε η χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έως το 2016.

Αιτία οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με την εγγύτητα στην τεράστια αμερικανική αγορά.

Παρά το γεγονός πως οι χαμηλοί μισθοί ήταν πάντα ένας παράγοντας που προσείλκυε εργοστάσια στο Μεξικό, σε συνδυασμό, βέβαια, με την εγγύτητα στην τεράστια αμερικανική αγορά, η πανδημία δείχνει να έχει επιταχύνει την τάση – τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν το σύστημα διασφάλισης των προμηθειών τους. Ο τομέας μεταποίησης στο Μεξικό έχει αναπτυχθεί πάνω από 5% φέτος σε πραγματικούς όρους και η Bank of America μιλάει για την «ευκαιρία μιας ζωής» για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, εάν το Μεξικό εκμεταλλευθεί πλήρως τις ευκαιρίες για τη μετεγκατάσταση εργοστασίων, θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 30% ή περίπου κατά 9% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και αυτό, την ώρα που όλο και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις αποφασίζουν ότι δεν αξίζει πια να κάνουν δουλειές στην Κίνα. Πέραν του Μεξικού, πάντως, η Bank of America εκτιμά ότι η τάση ευνοεί επίσης οικονομίες όπως η Ταϊβάν, η Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT