Πιο ποιοτικές οι νέες θέσεις εργασίας

Πιο ποιοτικές οι νέες θέσεις εργασίας

Τουλάχιστον 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2022, αφορούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2022, αφορούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Το στοιχείο αυτό είναι ίσως το πλέον ενθαρρυντικό για το μέλλον της εργασίας στη χώρα μας, παράλληλα βέβαια με τη σημαντική μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία περισσότερων από 250.000 νέων θέσεων εργασίας. Το στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πλέον περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνδυασθούν και με ικανοποιητικούς μισθούς. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, καθώς το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών και στο βιοτικό τους επίπεδο. Βέβαια, οι συνθήκες διαβίωσης είναι χειρότερες για εκείνους που εργάζονται με άτυπες μορφές εργασίας λόγω της δυσανάλογης επίδρασης της ακρίβειας στα χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που επεξεργάζεται για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ), την τελευταία τριετία παρατηρείται επίσης μικρή υποχώρηση της μερικής απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει πως δημιουργούνται αναλογικά περισσότερες θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το παρελθόν.

Αναλυτικά, εντός της τριετίας που χαρακτηρίστηκε από την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση, αλλά και από μια δραματική ενεργειακή κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 17,5% τον Ιούνιο του 2019 σε 12,1% τον Ιούνιο του 2022, ενώ τον Σεπτέμβριο έπεσε κάτω από το 12%, στο 11,8% – το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών. Μάλιστα η Ελλάδα, που διατηρεί ακόμη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεανικής ανεργίας, καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της ανεργίας στην Ε.E. τη συγκεκριμένη περίοδο (32,3%) – τριπλάσια του μέσου όρου.

Πιο ποιοτικές οι νέες θέσεις εργασίας-1

Σύμφωνα με τη ΜΕΚΥ του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν 250.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στην αγορά εργασίας εν μέσω πανδημίας και ο αριθμός των απασχολουμένων βρίσκεται σταθερά, από το καλοκαίρι του 2021, πάνω από τα 4 εκατομμύρια, όριο που είχε να ξεπεραστεί από το 2011.

Ακόμη πιο ουσιαστικές θεωρούνται βέβαια οι εκτιμήσεις των ειδικών ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, οι θετικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας συνοδεύονται από συγκεκριμένα, ιδιαίτερα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Από τις 210.800 πρόσθετες θέσεις εργασίας που υπήρχαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το 61,1% (128.900) ήταν υψηλών δεξιοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο των θέσεων υψηλών δεξιοτήτων στο σύνολο της απασχόλησης να αυξηθεί από 30,1% τον Ιούνιο του 2019 σε 31,7% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Από τα στοιχεία προκύπτει, βέβαια, ότι σχεδόν 6 στις 10 θέσεις εργασίας (59,8% του συνόλου) παραμένουν μεσαίων δεξιοτήτων, ενώ υπάρχει κι ένα πολύ σημαντικό 6,8% πολύ χαμηλών δεξιοτήτων. Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται επίσης υποχώρηση της μερικής απασχόλησης κατά 7,7%, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ήταν τον Ιούνιο του 2019 στο 9,1%, ποσοστό που τον Ιούνιο του 2022 μειώθηκε στο 8,4%.

Πλέον, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ζητούμενο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ο συνδυασμός των νέων θέσεων απασχόλησης και με υψηλότερους μισθούς, οι οποίοι ενδέχεται να συμπαρασύρουν υψηλότερα και τους ήδη καταβαλλόμενους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει, επισημαίνουν, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023. Και αυτό γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, παρατηρώντας τη συμπεριφορά του μέσου μισθού διαπιστώνει ότι παρά την αύξηση της απασχόλησης μειώνεται τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το α΄ τρίμηνο του 2022 ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5%, ένδειξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της απασχόλησης έγινε στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος μισθός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT