Άρθρο του Σ. Τζουντσένγκ στην «Κ»: Η νέα ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει νέες ευκαιρίες για όλο τον κόσμο

Άρθρο του Σ. Τζουντσένγκ στην «Κ»: Η νέα ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει νέες ευκαιρίες για όλο τον κόσμο

Στις 22 Οκτωβρίου 2022 ολοκληρώθηκε το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), εκλέγοντας μια νέα ηγεσία με πυρήνα της τον Σι Τζινπίνγκ

5' 10" χρόνος ανάγνωσης

Στις 22 Οκτωβρίου 2022 ολοκληρώθηκε το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), εκλέγοντας μια νέα ηγεσία με πυρήνα της τον Σι Τζινπίνγκ. Ο γ.γ. Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα ακολουθεί απαρέγκλιτα τη θεμελιώδη εθνική πολιτική του ανοίγματος και τη στρατηγική του αμοιβαίου οφέλους, και μέσα από τη νέα της ανάπτυξη παρέχει συνεχώς νέες ευκαιρίες για τον κόσμο προωθώντας την οικοδόμηση μιας ανοιχτής, παγκόσμιας οικονομίας με μεγαλύτερα οφέλη για τους λαούς όλων των χωρών». Στο σημερινό διεθνές σκηνικό η κινεζική οικονομία διατηρεί τα βασικά και μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά της, όπως ανθεκτικότητα και δυναμισμός. Η Κίνα επιμένει στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και στο άνοιγμα. Πιστεύουμε ότι μια ανοιχτή Κίνα θα συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και η νέα ανάπτυξή της θα προσφέρει ευκαιρίες για όλους.

Στην υλοποίηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού, η Κίνα θα βαδίσει στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης. Ο εκσυγχρονισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά δεν αφορά μόνο τον πολυάνθρωπο λαό της που απολαμβάνει ευημερία: ο υλικός και ο πνευματικός πολιτισμός συναντώνται και ο άνθρωπος συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση, ενώ ακολουθείται η οδός της ειρηνικής ανάπτυξης. Χάρη στην εφαρμογή νέων ιδεών για ποιοτική ανάπτυξη, η οικονομική ισχύς της Κίνας κατέκτησε νέα ύψη. Το 2013-2021 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ήταν 6,6%, ξεπερνώντας σημαντικά το 2,6% του παγκόσμιου μέσου όρου και το 3,7% των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Το ΑΕΠ της Κίνας έφτασε τα 17,7 τρισ. δολάρια, με την οικονομία της να αντιπροσωπεύει το 18,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2013-2021 η συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη ήταν 38,6% κατά μέσον όρο, μεγαλύτερη από τη συνεισφορά του G7. Η Κίνα είναι κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική δύναμη, και τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά. Ολα αυτά τα επιτεύγματα απορρέουν από την επιλογή της ειρηνικής ανάπτυξης υπό την ηγεσία του ΚΚΚ. Η ανάπτυξη της Κίνας δεν προκάλεσε πληθωριστικές πιέσεις, αλλά οδήγησε σε μείωση των τιμών παγκόσμιων βιομηχανικών αγαθών και πολλών υπηρεσιών, σταθεροποιώντας την παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις και ενισχύει την καινοτομία, επεκτείνοντας το άνοιγμά της. «Το άνοιγμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική πρόοδο, ενώ η εσωστρέφεια αναπόφευκτα οδηγεί σε οπισθοδρόμηση». Το άνοιγμα αποτελεί θεμελιώδη πολιτική που αποφέρει ταχεία ανάπτυξη για την Κίνα, καθιστώντας την ηγέτιδα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εμπορική χώρα και ο κυριότερος εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 140 χώρες και περιοχές. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ετήσια πραγματική χρήση ξένου κεφαλαίου επί πέντε έτη από το 2017, και είναι τρίτη στα αποθέματα ξένου κεφαλαίου. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κινεζική αγορά επεκτείνοντας τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, το πρώτο εξάμηνο οι ΑΞΕ της Γερμανίας στην κινεζική αγορά έφτασαν τα 10,1 δισ. ευρώ, νέο ρεκόρ για τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα. Η αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται έναν φάρο να φωτίσει τον δρόμο προς τα εμπρός. Η Κίνα είναι ο φάρος αυτός. Στην έκθεση του Συνεδρίου τονίζεται η προώθηση του ποιοτικού ανοίγματος, καθώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί ποιοτικά και ποσοτικά η εμπορική και επενδυτική συνεργασία, να επεκταθεί το θεσμικό άνοιγμα, και να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κίνας να ανοιχτεί ποιοτικά προς τον κόσμο.

Η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί την ποιοτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος». Η προώθηση της συνδεσιμότητας και η προσήλωση στο άνοιγμα και στη συμμετοχικότητα χρειάζονται για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων και την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η από κοινού οικοδόμηση της πρωτοβουλίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σημερινό κόσμο, καθώς αποτελεί δημοφιλές και διεθνές δημόσιο αγαθό και πλατφόρμα συνεργασίας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας η Κίνα υπέγραψε περισσότερες από 200 συνεργασίες με 149 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμούς. Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας και των χωρών της πρωτοβουλίας αυξήθηκαν από 1,04 τρισ. σε 1,8 τρισ. δολάρια (+73%), με συνολικά κέρδη άνω των 12 τρισ. δολαρίων. Οι επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων ανήλθαν στα 161,3 δισ. δολάρια και δημιουργήθηκαν πάνω από 346.000 θέσεις εργασίας στις χώρες αυτές. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αμοιβαία επωφελής ανάπτυξη, με περισσότερες χώρες και λαούς να απολαμβάνουν ευκαιρίες και οφέλη. Για τον σκοπό αυτόν η Κίνα μείωσε τους δασμούς σε βασικά προϊόντα (το συνολικό επίπεδο δασμών είναι πλέον μόλις 7,4%). Η Κίνα επιβάλλει μηδενικούς δασμούς στο 98% των προϊόντων από 16 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Την περίοδο 2019-2021 οι εισαγωγές της Κίνας αυξάνονταν 13,7% κατ’ έτος, ήταν δηλαδή 5,7% άνω του παγκόσμιου μέσου όρου. Παρά την τάση της απο-παγκοσμιοποίησης και της «αποσύνδεσης», η Κίνα εμμένει στην πλουραλιστική και σταθερή διεθνή οικονομική δομή και στις πολυσχιδείς εμπορικές σχέσεις. Η Κίνα θα προαγάγει την ποιοτική ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, τον συντονισμό των πολιτικών, τη συνδεσιμότητα των υποδομών, το απρόσκοπτο εμπόριο, την οικονομική ολοκλήρωση και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, εμβαθύνοντας την ενσωμάτωσή της στον κόσμο.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2019 ο πρόεδρος Σι επισήμανε ότι οι μεγάλοι και αρχαίοι πολιτισμοί μοιάζουν, γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και τους συνδέει φυσική οικειότητα. Πριν από χιλιάδες χρόνια το φως των πολιτισμών μας φώτιζε τα δύο άκρα της Ευρασίας. Στα 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, οι χώρες μας εργάστηκαν μαζί και σκληρά. Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την οικοδόμηση της πρωτοβουλίας και διερευνούμε ευκαιρίες στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κίνας με τις ΧΚΑΕ, εμφυσώντας ζωτικότητα στην αμοιβαία μάθηση μεταξύ πολιτισμών και καθιερώνοντας ένα διεθνές μοντέλο αμοιβαίου οφέλους. Σήμερα η Ελλάδα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των ΧΚΑΕ, και η Κίνα παραμένει σταθερά ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της εκτός Ε.Ε. Εχουμε αναπτύξει εκτεταμένη συνεργασία στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στην οικονομία, με το λιμάνι του Πειραιά να έχει καταστεί «κόσμημα» της Μεσογείου.

Η ανάπτυξη της Κίνας δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και η ευημερία του πλανήτη χρειάζεται επίσης την Κίνα. Στο νέο ταξίδι της Κίνας για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας θα συνεργαστούμε με όλες τις φιλικές χώρες, όπως η Ελλάδα, για να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες, να απολαύσουμε μαζί τα επιτεύγματα της ανάπτυξης και θα δουλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα!

* Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT