Αμυντικές δαπάνες: Ελαστική αντιμετώπιση προτείνει ο Τιερί Μπρετόν

Αμυντικές δαπάνες: Ελαστική αντιμετώπιση προτείνει ο Τιερί Μπρετόν

Ελαστική αντιμετώπιση των δαπανών που αφορούν «κοινά ευρωπαϊκά αγαθά», δηλαδή την άμυνα και την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, πρότεινε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν μιλώντας στην «Κ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ελαστική αντιμετώπιση των δαπανών που αφορούν «κοινά ευρωπαϊκά αγαθά», δηλαδή την άμυνα και την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, πρότεινε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν μιλώντας στην «Κ», εν αναμονή των νέων προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Εξηγώντας ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξισορροπεί την απαραίτητη ανάγκη για δημοσιονομική αρετή με την ανάγκη για επενδύσεις σε ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, ανέφερε ότι ορισμένα κράτη έχουν δώσει μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα και την πράσινη μετάβαση περισσότερο από άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό Ελληνικό Στρατό», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

«Η προσωπική μου φιλοσοφία είναι να μην κάνουμε λόγο για καλούς και κακούς μαθητές», ανέφερε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτά που έχουμε κάνει μαζί τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρωζώνη και να αποφασίσουμε πώς θα συνεχίσουμε μαζί», είπε, εξηγώντας ότι η συζήτηση περί φειδωλών και σπάταλων κρατών δεν είναι ουσιώδης. Ο κ. Μπρετόν υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουν τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωση του χρέους με συντονισμένο τρόπο, αφού όπως υποστήριξε η συνεχιζόμενη απόκλιση των χρεών αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα για βιώσιμες δαπάνες στην άμυνα και την πράσινη μετάβαση, που βρίσκονται στην καρδιά των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η Ε.Ε. λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής. Περιγράφοντας το έλλειμμα σε επενδύσεις στην άμυνα, ο επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα ξοδεύει περίπου το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Αν και δεν επέδειξε τους καλύτερους χειρισμούς ως προς την οικονομική διαχείριση, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο της στην υπεράσπιση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σχολίασε. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό Ελληνικό Στρατό για να προστατεύει αυτό το μέρος της Ευρώπης και είναι εξίσου σημαντικό να το κάνουμε σωστά», πρόσθεσε. Από τη δημιουργία της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τον επενδυτικό στόχο του 2% του ΑΕΠ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συσσωρεύσει έλλειμμα αμυντικών δαπανών ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου. Πάνω από το ήμισυ αυτού του ελλείμματος αποδίδεται στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία – χώρες με χαμηλότερο δημόσιο χρέος.

Ο κ. Μπρετόν στάθηκε και στο έλλειμμα επενδύσεων για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος των κρατών-μελών, σχολιάζοντας ότι τα λεγόμενα «σπάταλα» κράτη έχουν δύο φορές λιγότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα.

Ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να μειωθεί το έλλειμμα επενδύσεων, ο κ. Μπρετόν υποστήριξε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός δανεισμού, ο οποίος θα ενίσχυε τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς – ιδέα η οποία θα μπορούσε να βασιστεί εν μέρει στον τρόπο που λειτούργησε ο μηχανισμός SURE κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT