Στο fund EOS Group το πακέτο Virgo ύψους 900 εκατ. της doValue

Στο fund EOS Group το πακέτο Virgo ύψους 900 εκατ. της doValue

Στο επενδυτικό κεφάλαιο EOS Group περνάει το χαρτοφυλάκιο Virgo, ονομαστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ (ή 450 εκατ. ευρώ σε όρους λογιστικής αξίας), που μεταβίβασε η doValue.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Στο επενδυτικό κεφάλαιο EOS Group περνάει το χαρτοφυλάκιο Virgo, ονομαστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ (ή 450 εκατ. ευρώ σε όρους λογιστικής αξίας), που μεταβίβασε η doValue. Το χαρτοφυλάκιο Virgo αποτελεί τμήμα της τιτλοποίησης Frontier I, που υλοποίησε η Εθνική τράπεζα με επενδυτή την doValue και η μεταβίβαση τμήματος του χαρτοφυλακίου στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή από την doValue στο EOS Group, εξυπηρετεί την ανάγκη εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης των εσόδων από εισπράξεις δανείων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων που έχει αναλάβει η εταιρεία.

Η επένδυση του γερμανικού ομίλου, που εξειδικεύεται στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αποτελεί την πρώτη σε κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα και σύμφωνα με δήλωση του μέλους του Δ.Σ. EOS Group, υπεύθυνου για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Κάρστεν Τίντοβ, «αποτελεί σημαντική επένδυση σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη». Οπως ανακοινώθηκε, η doValue Greece θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο για μια μεταβατική περίοδο. Η EOS Group δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2005 μέσω της εταιρείας διαχείρισης που διατηρεί στην Ελλάδα, την EOS Greece.

Η μεταβίβαση στη δευτερογενή αγορά εξυπηρετεί την ανάγκη εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης των εσόδων από εισπράξεις δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι «προβληματικές» ως προς τις εισπράξεις τους είναι κυρίως οι πρώτες τιτλοποιήσεις που εντάχθηκαν στον «Ηρακλή» (Cairo I και II), τα επιχειρησιακά πλάνα των οποίων είχαν καταρτιστεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι αναστολές στις δόσεις των δανείων και το γενικευμένο «πάγωμα» των πλειστηριασμών που επέφεραν τα lockdowns στην οικονομία, οδήγησαν σε υστέρηση των προγραμματισμένων εισπράξεων, εξέλιξη που μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες που προβλέπονται στον «Ηρακλή». Η doValue, που αποτελεί τον επενδυτή των δύο τιτλοποιήσεων, έχει υποβάλει αίτημα παράτασης της εκπλήρωσης των στόχων των business plan για ακόμη ένα 6μηνο, δυνατότητα που δίνει ο νόμος του «Ηρακλή», ύστερα από έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

Η διετής προθεσμία που έχει η εταιρεία προκειμένου να επιτύχει τους στόχους των business plan λήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 2023 και η παράταση εφόσον εγκριθεί θα δώσει νέο χρονικό περιθώριο στην doValue πριν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες του «Ηρακλή», που προβλέπουν αναστολή έως και 20% της προμήθειας που εισπράττει η εταιρεία.

Στις ρήτρες του «Ηρακλή» προβλέπεται επίσης ότι εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), το σύνολο των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά 20% αυτών που έχουν προϋπολογιστεί, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% του τόκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT