Εμφαση στις πράσινες επενδύσεις δίνει ο ΟΤΕ

Εμφαση στις πράσινες επενδύσεις δίνει ο ΟΤΕ

Το αποτύπωμά του στη βιώσιμη ανάπτυξη που σηματοδοτεί την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη δραστηριότητά του ενισχύει ο όμιλος ΟΤΕ, που συμπληρώνει δέκα χρόνια από τότε που έθεσε τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του στρατηγικού του πλάνου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Το αποτύπωμά του στη βιώσιμη ανάπτυξη που σηματοδοτεί την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη δραστηριότητά του ενισχύει ο όμιλος ΟΤΕ, που συμπληρώνει δέκα χρόνια από τότε που έθεσε τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του στρατηγικού του πλάνου. «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μέρος του στρατηγικού επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας από το 2012. Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν στα ζητήματα βιωσιμότητας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ανέφερε, χθες, σε εκδήλωση για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο ΟΤΕ, ο οποίος υλοποιεί πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στις τηλεπικοινωνίες κι έναν από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Αντιπροσωπεύει το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεισφέρει στο 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργώντας περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. «Οσο πιο μεγάλη είναι μια εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Εκτός από σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, η υιοθέτηση κριτηρίων ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) αποτελεί και προϋπόθεση που θέτουν οι τράπεζες για τη χορήγηση χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις. Επίσης, την ποιότητα των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας που αναλαμβάνουν οι εταιρείες ελέγχουν και οι ορκωτοί ελεγκτές κατά τον έλεγχο των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Από το 2017 έως το 2021, ο ΟΤΕ μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%.

Προς την κατεύθυνση αυτή, από το 2017 έως το 2021, ο ΟΤΕ μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης (πιστοποιούν την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας). Επιπλέον, από το 2020 το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού του ομίλου στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον όμιλο να έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021, όπως έγινε γνωστό χθες. Ενώ η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια έχοντας τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2017, ο όμιλος ΟΤΕ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021. Ο όμιλος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, εάν ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται σημαντική ποσότητα ενέργειας για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων του, των δικτύων που έχει αναπτύξει και των καταστημάτων του ανά την Ελλάδα. Την τελευταία πενταετία, ο όμιλος εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων.

Επίσης, ο όμιλος επενδύει στην ηλεκτροκίνηση, αντικαθιστώντας σταδιακά περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με υβριδικά μοντέλα (plug-in hybrid). Πρόσφατα προχώρησε στη μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ μέχρι το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ομίλου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από τεχνικούς σε Μεσολόγγι, Βόλο, Τρίκαλα και Ρόδο.

Με χρονικό ορίζοντα το 2024, ο ΟΤΕ θέτει ως στόχο τη συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή, τη μείωση κατά 25% της χρήσης χαρτιού έως το 2023 και τη διατήρηση της κατάργησης πλαστικού μιας χρήσης σε όλα τα κεντρικά κτίρια του ομίλου. Από το 2006 έως και το 2021, ο όμιλος έχει συλλέξει προς ανακύκλωση πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και 549 τόνους μπαταριών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT