Οριακή άνοδος με εξαίρεση το Λονδίνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για μία εβδομάδα πλήρη σε εξελίξεις σχετικές με τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές. Από την Παρασκευή επικράτησε, άλλωστε, στις αγορές η προσδοκία πως η Κίνα ετοιμάζεται να χαλαρώσει την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και να άρει τα lockdowns, δίνοντας ώθηση στην οικονομία της και την παγκόσμια ζήτηση. Η προσδοκία αυτή παραμένει, πάντως, στο επίπεδο της φημολογίας, καθώς διαψεύδεται από κινεζικής πλευράς. Στο μεταξύ, πάντως, δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα φέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη να σημειώνει άνοδο τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη βελτίωση έπειτα από τρεις μήνες, και να αντανακλά την ελπίδα πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ο ηπιότερος χειμώνας και η συνεπακόλουθη αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας θα συνεχιστούν και θα δώσουν στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποφύγει το δελτίο στα καύσιμα στη διάρκεια του χειμώνα.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,32% και ο δεύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 με τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 0,52%. Ομοίως τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν μικρά κέρδη, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με κέρδη 0,55% και τον CAC 40 του Παρισιού σχεδόν αμετάβλητο να κλείνει οριακά σε θετικό πρόσημο. Την ίδια στιγμή ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,91%. Μοναδική εξαίρεση στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο εξωστρεφής δείκτης του Λονδίνου FTSE 100, που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,48%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη σημειώνει άνοδο τον Νοέμβριο.

Στην αγορά συναλλάγματος, άλλωστε, σημειώθηκαν χθες σημαντικές εξελίξεις και ανατροπές. Δεδομένου ότι στις ευρωπαϊκές αγορές επανήλθε η διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ευρώ και στερλίνα ενισχύθηκαν έναντι του ασφαλούς καταφυγίου του δολαρίου. Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% φθάνοντας στα 1,1445 δολ., ενώ το ευρώ ανέκαμψε κατά 0,2% τείνοντας να επιστρέψει στην 1 προς 1 ισοτιμία με το δολάριο όταν έφθασε στο 0,9980 δολ. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι του καλαθιού των μεγάλων νομισμάτων υποχώρησε χθες κατά 0,5%, ενώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έχασε σχεδόν 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT