Χρηματιστήριο: Κέρδη με υπεραπόδοση των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Κέρδη με υπεραπόδοση των τραπεζών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,71% και διαμορφώθηκε στις 885,30 μονάδες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη πάνω από τις 880 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών να ξεχωρίζει και πάλι, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεικτό, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ενδιάμεσες αμερικανικές βουλευτικές εκλογές, καθώς και στα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, πάντως, με ένα υποστηρικτικό κλίμα στις αγορές διεθνώς, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να δοκιμάσει επίπεδα υψηλότερα των 900 μονάδων τις επόμενες μέρες. Τυχόν πρόσκαιρη πτώση του πληθωρισμού λόγω πτώσης των ενεργειακών τιμών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα «ράλι ανακούφισης», τόσο εντός όσο και εκτός, όπως επισημαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των τραπεζών –με την αρχή να γίνεται σήμερα με την Alpha Bank–, αλλά και δεικτοβαρών εισηγμένων, όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΤΙΤΑΝ. Συνολικά, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν άλλο ένα δυνατό τρίμηνο για τον τραπεζικό κλάδο, με ώθηση από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, με την προσοχή να στρέφεται στις εκτιμήσεις που θα δώσουν οι διοικήσεις κατά τις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 885,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ.

Αποτελέσματα μεγάλων ομίλων και τραπεζών θα δώσουν τον τόνο αυτή την εβδομάδα στην αγορά.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,86% στις 2.158,55 μονάδες, ενώ στο +0,52 % και στις 1.331,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άνοδο 2,11% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Coca-Cola, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TΙΤΑΝ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% σημείωσε η Aegean και ακολούθησε η Ελλάκτωρ με απώλειες άνω του 1%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,34% στις 624,38 μονάδες, με τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 2,61%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +0,94%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,75% και την Alpha Bank στο +0,52%.

Ενώ οι περισσότεροι περίμεναν πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να σημειώσει κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, δείχνοντας ότι κάτι καλό βλέπουν οι αγοραστές και ωθούν το Χ.Α. υψηλότερα, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Η περίοδος που διανύουμε είναι διάσπαρτη με αρνητικά νέα, ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ενεργειακή κρίση λόγω πολέμου και ο υψηλός πληθωρισμός που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο και εκτοξεύθηκε με το ξεκίνημά του, είχαν σαν αποτέλεσμα την έκρηξη των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Η ελληνική αγορά, παρ’ όλα αυτά, δείχνει να έχει μία διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες, πολύ πιο αμυντική, που έχει να κάνει περισσότερο με τη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης. Οπως μάλιστα επισημαίνει, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες κάτω του 2% από το ξεκίνημα του 2022, με τον γερμανικό DAX και τον αμερικανικό S&P 500 να χάνουν το 16%-18% της αξίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT