Ερευνες για υδρογονάνθράκες: Με ευρωπαϊκή εμβέλεια

Ερευνες για υδρογονάνθράκες: Με ευρωπαϊκή εμβέλεια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή πρόκληση, με αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος, στην ενεργειακή ασφάλεια και έχει υπογραμμίσει τη σημασία της μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μια τέτοια πρόκληση απαιτεί να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές και λύσεις. Ο απώτερος στόχος είναι σαφής: η δημιουργία ενός ενεργειακού μείγματος το οποίο θα αποτελείται κυρίως από ΑΠΕ και θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Η επίτευξη αυτού του σκοπού χρήζει ολιστικής προσέγγισης και κυρίως να αντιμετωπιστεί με πραγματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, αρχές του έτους, η ΕΔΕΥΕΠ –η εθνική εταιρεία αξιοποίησης υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων της Ελλάδας– ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτων βημάτων με τις γεωφυσικές έρευνες σε Νότιο και Κεντρικό Ιόνιο. Αμέσως μετά, ο επενδυτής στο χερσαίο μπλοκ Ιωάννινα (Energean) ανακήρυξε την είσοδό του στο επόμενο στάδιο ερευνών, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να εκτελέσει την πρώτη διερευνητική γεώτρηση πριν από το τέλος του 2023. Τώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα του σχεδίου, με την έναρξη γεωφυσικών ερευνών σε Βόρειο Ιόνιο, Δυτική και ΝΔ Κρήτη.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ερευνών προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση όλων των ερευνητικών προγραμμάτων της πρώτης φάσης για όλες τις ενεργές παραχωρήσεις. Το σύνολο των εκτελούμενων έργων του 2022 θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε μέγεθος και ποιότητα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα διενεργούνται έρευνες παράλληλα στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα για ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της χώρας: εάν δηλαδή διαθέτουμε οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, του καυσίμου-γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων. Οι προοπτικές που ανοίγονται υπερβαίνουν τις εγχώριες ανάγκες και προσδίδουν στο εγχείρημα περιφερειακή και ευρωπαϊκή σημασία. Η στήριξη της προσπάθειας από διεθνείς επενδυτές (ExxonMobil, HELLENiQ Energy, Energean) μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα. 
 
* Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος είναι πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT