Κέρδη 335,4 εκατ. κατέγραψε η Alpha Bank στο εννεάμηνο

Κέρδη 335,4 εκατ. κατέγραψε η Alpha Bank στο εννεάμηνο

Ισχυρή πιστωτική επέκταση ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Κερδοφορία ύψους 335,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο και 92,7 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατέγραψε η Alpha Bank, επίδοση που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη, «μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία της τράπεζας το 2022 σε 7%». Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία της οικονομίας προσγειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 στο 2,1%, με ισχυρή όμως συμμετοχή στη διατήρηση της αναπτυξιακής προοπτικής στις επενδύσεις και τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Κέρδη 335,4 εκατ. κατέγραψε η Alpha Bank στο εννεάμηνο-1

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, στα 3,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, η διοίκηση της Alpha Bank υπήρξε αισιόδοξη για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών της στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη». «Η τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το β΄ τρίμηνο του έτους», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, εξηγώντας ότι «ήρθαμε σε επαφή με τους πελάτες προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά». Η τάση αυτή, σύμφωνα με τον CFO του ομίλου Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, θα συνεχιστεί και το δ΄ τρίμηνο του έτους, αλλά και το 2023, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη η επιβάρυνση του κόστους των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων». Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, στα 3,2 δισ. ευρώ και στόχος είναι να μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώνεται στο 8%.

Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 12% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 339 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 14,2% σε ετήσια βάση. Η συνεισφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε σε 10%, έναντι 18% το προηγούμενο έτος και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σε 6% τα επόμενα τρίμηνα. Ανθεκτική υπήρξε η επίδοση στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, σε επαναλαμβανόμενη βάση, παρά τη μείωση κατά 6,2% σε επίπεδο γ΄ τριμήνου στα 93 εκατ. ευρώ λόγω της απόσχισης του τομέα αποδοχής καρτών, ενώ στο εννεάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 298,2 εκατ. ευρώ.

Σημαντική πρόοδος επετεύχθη ως προς τους στόχους ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων, με τον δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1) με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ να διαμορφώνεται στο 12,1%, ενισχυμένος κατά 47 μονάδες βάσης. Περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης των κεφαλαιακών δεικτών αναμένεται το 2023 μέσω προγραμματισμένων δύο συνθετικών τιτλοποιήσεων, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με τη διοίκηση, «πλήρως τους στόχους της τράπεζας για τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους της» στο πλαίσιο και της δέσμευσης για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT