Πιέσεις στην «Παπουτσάνης» από το υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών

Πιέσεις στην «Παπουτσάνης» από το υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών

Δέκα εκατ. ευρώ επιπλέον έχει στοιχίσει στην «Παπουτσάνης» η αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές σε ό,τι αφορά το κόστος και για το 2023, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει τη νέα χρονιά επιπλέον επιβάρυνση 2,5-3 εκατ. ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Δέκα εκατ. ευρώ επιπλέον έχει στοιχίσει στην «Παπουτσάνης» η αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές σε ό,τι αφορά το κόστος και για το 2023, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει τη νέα χρονιά επιπλέον επιβάρυνση 2,5-3 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αύξηση του κόστους συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους και προκαλεί μείωση της κερδοφορίας της εισηγμένης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κορυφαία ελληνική σαπωνοποιία στη συνοπτική οικονομική της κατάσταση για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, η εταιρεία για το διάστημα αυτό αντιμετώπισε αύξηση κόστους κατά 7,9 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας, το οποίο, παρά την αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων της, δεν καλύφθηκε πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο κύκλος εργασιών της «Παπουτσάνης» αυξήθηκε κατά 39,3% στο εννεάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αύξηση που κατά 17% αποδίδεται από την εταιρεία στην άνοδο των τιμών πώλησης και κατά 22% σε αύξηση του όγκου πωλήσεων. Το ενεργειακό κόστος στο εννεάμηνο ακόμα και μετά τις κρατικές ενισχύσεις σε φυσικό αέριο και κυρίως ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνθηκε κατά περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις αυτές οδήγησαν σε μικρή αύξηση του μεικτού κέρδους, μόλις κατά 6,5%, στα 13,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 έναντι 13 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021 και σε σημαντική μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, στο 26,1% από 34,1% πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 2%, σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 10%, στα 3,6 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 53,3 εκατ. ευρώ έναντι 38,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021. Το 16% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της «Παπουτσάνης», το 23% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 41% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Στην οικονομική έκθεση, τέλος, αναφέρεται και το τίμημα της εξαγοράς της σαπωνοποιίας «Αρκάδι» από την «Παπουτσάνης» πριν από μερικούς μήνες. Το τίμημα ανήλθε σε 2,35 εκατ. ευρώ και η προκύπτουσα υπεραξία σε 1,27 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT