Προβληματική η εξάρτηση της Apple από την Κίνα

Προβληματική η εξάρτηση της Apple από την Κίνα

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις περιπλέκουν την παραγωγή των τεχνολογικών προϊόντων της στην ασιατική χώρα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Κάθε Σεπτέμβριο, η Apple αποκαλύπτει τα τελευταία της τηλέφωνα στη φουτουριστική πανεπιστημιούπολη της Σίλικον Βάλεϊ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, δεκάδες εκατομμύρια από τις νεότερες συσκευές της, συναρμολογημένες από στρατιές εποχικών εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προμηθευτές της, αποστέλλονται από τα κινεζικά εργοστάσια σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια κυκλοφορία των καινούργιων μοντέλων iPhone της Apple συνήθως λειτουργεί με την ακρίβεια ενός ρολογιού, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας έχει γίνει η πιο κερδοφόρος εταιρεία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, οδηγώντας με επιτυχία και απρόσκοπτα το σκάφος της στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

«Η Apple ανακαλύπτει ότι η γεωπολιτική καθορίζει τα επιχειρηματικά μοντέλα και όχι το αντίστροφο», ανέφερε πολιτικός αναλυτής.

Ωστόσο, φέτος η ομαλή κυκλοφορία του iPhone 14 ήταν και το τελευταίο θύμα των ολοένα και περισσότερων δυσκολιών που συναντά εν συνόλω η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα. Η απαγορευτική προσέγγιση του Πεκίνου για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι κλιμακούμενες εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν την Apple να επανεξετάσει σημαντικές πτυχές της δραστηριοποίησής της στη χώρα. Το πρόσφατο συμβάν με μαζικά κρούσματα κορωνοϊού, που εμφανίστηκαν στην περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone της Apple, στο Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα, έκανε τις τοπικές Αρχές να επιβάλουν την προηγούμενη εβδομάδα εγκλεισμό διάρκειας επτά ημερών. Το αποτέλεσμα ήταν ο αμερικανικός όμιλος να δηλώνει την Κυριακή ότι πλέον δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει επαρκή αριθμό έξυπνων κινητών τηλεφώνων για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου.

Επιπροσθέτως, μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους η Apple ήταν το επίκεντρο μιας δικομματικής παρέμβασης της Ουάσιγκτον, όπου και σήμανε συναγερμός με αφορμή τις στρατιωτικές προκλήσεις της Κίνας αλλά και τις φιλοδοξίες της στο μέτωπο της προηγμένης τεχνολογίας. Οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν την οικονομικά ορθόδοξη άποψη για το ελεύθερο άνευ εμποδίων διεθνές εμπόριο. Τον Μάρτιο, συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Apple βρισκόταν σε συνομιλίες με έναν αμφιλεγόμενο κινεζικό όμιλο κατασκευής ημιαγωγών, την Yangtze Memory Technology Corporation (YMTC), σχετικά με την προμήθεια εξαρτημάτων για το iPhone 14. Τον Οκτώβριο το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε απαγορεύσεις ως προς τη δυνατότητα να πωλούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις μηχανήματα στην εν λόγω εταιρεία, δυσκολεύοντας την Apple να προχωρήσει στη συμφωνία μαζί της. Η Apple επιβεβαίωσε δημόσια ότι μίλησε με την YMTC, η οποία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν πως οι στενοί δεσμοί της Apple με την Κίνα, που κάποτε θεωρούνταν το ισχυρό της χαρτί, πλέον έχουν μετατραπεί σε άχθος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάδυση του κολοσσού από τη συνθήκη της σχεδόν χρεοκοπίας της στη δεκαετία του 1990 και η ανάδειξή της στην εταιρεία με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία του κόσμου συμπορεύθηκε στενά με την οικονομική άνοδο της Κίνας. Πρωτοστάτησε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο απέδωσε άριστα και στους δύο κόσμους. Τα προϊόντα της, που σχεδίαζε στην Καλιφόρνια, συναρμολογούνταν με χαμηλό εργατικό κόστος στην Κίνα και πωλούνταν στη συνέχεια στην αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της χώρας. Η Apple σημείωνε κέρδη, ενόσω η οικονομία της Κίνας βρυχάτο. Ωστόσο, καθώς οι σινοαμερικανικές σχέσεις παραπαίουν και αμφότερες οι κυβερνήσεις αναμειγνύονται στις δραστηριότητές της, η εταιρεία έχει μετατραπεί από μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας της παγκοσμιοποίησης σε σύμβολο της κατάρρευσής της.

«Η Apple ανακαλύπτει ότι η γεωπολιτική καθορίζει τα επιχειρηματικά μοντέλα και όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο Μάθιου Τέρπιν, επισκέπτης συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χούβερ με ειδίκευση στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Επί δεκαετίες, η οικονομική ανάπτυξη ήταν κορυφαία προτεραιότητα του Πεκίνου. Ομως, εν κατακλείδι, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα κατέστησε σαφές ότι τα θέματα ασφάλειας και οι ιδεολογικές τοποθετήσεις του κόμματος θα υπερισχύουν των προβληματισμών των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT