Ανοδικά το Χρηματιστήριο παρά τις πιέσεις στα υψηλά ημέρας

Ανοδικά το Χρηματιστήριο παρά τις πιέσεις στα υψηλά ημέρας

Η αγορά έχει περιορίσει τις συνολικές απώλειες του 2022 σε μόλις 0,65%

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα υψηλά ημέρας, οι οποίες και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης, οι αγοραστές κατάφεραν τελικά να επικρατήσουν οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών σε άλλη μία θετική ημέρα συναλλαγών. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον σχεδόν μηδενίσει τις απώλειες για το 2022 (-0,65%) και οδεύει προς θετικό έδαφος για το έτος, κάτι που στην Ευρώπη μόνο η αγορά της Πορτογαλίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 887,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 2.163,65 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,08% και στις 1.330,6 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Coca-Cola με άνοδο 3,85% και ακολούθησαν με κέρδη 2,40% η Titan και με άνοδο άνω του 1% οι Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, πτώση 2,02% σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,25% και διαμορφώθηκε στις 887,54 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 626,48 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει άνοδο 1,35% και την Alpha Bank 0,83%, ενώ απώλειες 0,78% και 0,48% αντίστοιχα κατέγραψαν οι Πειραιώς και Eurobank.

Το 2022 τουλάχιστον μέχρι σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί μια χρονιά που οι μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατάφεραν να τα πάνε πολύ καλύτερα από τις ομολογιακές εκδόσεις, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οταν βλέπουμε απώλειες της τάξεως του 4% έως και 14% στα ομόλογα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει ουσιαστικά μηδενίσει τις απώλειες από τις αρχές του 2022, και τον τραπεζικό να δίνει κέρδη της τάξεως του 9%, μπορούμε να πούμε ότι κάτι καλό συμβαίνει στην οικονομία, τονίζει ο αναλυτής.

Οι ξένοι θεσμικοί πλέον «κοιτούν» πιο εύκολα την Ελλάδα ίσως και επειδή ποντάρουν, έστω και συντηρητικά ακόμα, ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της επενδυτικής βαθμίδας. Παρ’ όλα αυτά βραχυπρόθεσμα τόσο οι τοποθετημένοι όσο και οι εκτός αγοράς θα πρέπει να προσέξουν το επίπεδο των 900 μονάδων, μια και τουλάχιστον τεχνικά στην καλύτερη περίπτωση θέλει χρόνο και τζίρο για να κατοχυρωθεί, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζαχαράκης.

Από την πλευρά του και ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή» υπογραμμίζει ότι μετά την καταγραφή της πέμπτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας, το ελληνικό Χρηματιστήριο φιλοδοξεί να πετύχει ακόμη έναν άθλο: να μηδενίσει τις φετινές απώλειες. Η αναμέτρηση με την περιοχή των 890 μονάδων είναι σε πλήρη εξέλιξη και πολλά δεδομένα ευνοούν την υλοποίηση του άθλου, όπως σημειώνει, τα εξής: όλες οι συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν μέχρι την Παρασκευή τα αποτελέσματα του 9μήνου, η Moody’s ανήγγειλε την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και η UBS εκτιμά την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο +6,4%, σημειώνοντας πως το αναπτυξιακό σκηνικό θα συνεχιστεί και τη διετία 2023-24.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT