Εκτακτα μέτρα Κομισιόν για ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ

Εκτακτα μέτρα Κομισιόν για ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να μένει προσκολλημένη δογματικά σε μια πολιτική που χαράχθηκε με άλλα δεδομένα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης

Την αναγνώριση των ΑΠΕ ως «κλάδου υπέρτατου δημoσίου συμφέροντος» με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων στις νέες διαδικασίες αδειοδότησης και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης προωθεί η Κομισιόν ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, μέσω του προσωρινού κανονισμού έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Οι έκτακτοι κανόνες, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην αντικατάσταση 14 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο έτος. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο μισό έλλειμμα (30 δισ. κ.μ.) που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ήπειρος το καλοκαίρι του 2023. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το κατά πόσον η πράσινη ενέργεια είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση διατυπώνουν παραγωγοί ΑΠΕ και βιομηχανία. Η ενεργειακή μετάβαση είναι η μακροχρόνια λύση, αλλά θα έχουμε μια μακροχρόνια μεταβατική περίοδο που θα είναι δύσκολη και επώδυνη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας χθες στο CEO INITIATIVE FORUM 2022. «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να μένει προσκολλημένη δογματικά σε μια πολιτική που χαράχθηκε με άλλα δεδομένα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς αντιπροσωπεύει το 7%-8% των παγκόσμιων ρύπων. Σημείωσε δε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε μια σειρά από κλάδους, όπως η χημική βιομηχανία, ο χάλυβας, το τσιμέντο, η αυτοκινητοβιομηχανία. «Χάνουμε θέσεις εργασίας χωρίς περιβαλλοντικό όφελος», τόνισε χαρακτηριστικά. O κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε πάντως ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι σε καλύτερη μοίρα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες απ’ ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις να πάμε σαφώς καλύτερα, ακόμη κι αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ύφεση όπως φαίνεται ότι θα συμβεί, είπε.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο ίδιο Forum υπεραμύνθηκε της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και εξαπέλυσε επίθεση στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τους πολιτικούς, κατηγορώντας τους για υποκρισία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. «Σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών βλέπουμε να διυλίζεται ο κώνωπας και να καταπίνεται η κάμηλος. Για παράδειγμα, οι ίδιοι δήμαρχοι που λειτουργούν παράνομες χωματερές με επικίνδυνα απόβλητα στα δάση και τα ποτάμια των χωριών τους, που κλείνουν τα μάτια στην παράνομη δόμηση και τα αυθαίρετα πάνω στον αιγιαλό των νησιών τους, κηρύσσουν ανένδοτο αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες», τόνισε ο κ. Περιστέρης. Εκανε λόγο για «διωγμό» των αιολικών πάρκων και έφερε ως παράδειγμα την Eύβοια μετά τις πυρκαγιές. «Κάηκαν ατελείωτες δασικές εκτάσεις και ποια ήταν η αντίδραση όλου του πολιτικού κόσμου; Να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες», είπε και συνέχισε: «Ο μεγαλύτερος φύλακας ενός δάσους είναι ο ιδιοκτήτης ανεμογεννήτριας. Τη φυλάει σαν κόρη οφθαλμού, να μη γίνει πυρκαγιά για να μη χάσει την επένδυσή του. Εδώ βλέπετε και την υποκρισία που μας διακρίνει όλους μας, με πρωτοπόρο την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό κανονισμό που ανακοίνωσε η Ε.Ε. και ο οποίος θα αναθεωρηθεί την 1η Ιουλίου 2023, τα μέτρα είναι στοχευμένα σε τεχνολογίες που έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες για γρήγορη ανάπτυξη και συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά συστήματα, στην επανενεργοποίηση παλιών σταθμών ΑΠΕ (repowering) και στη διευκόλυνση της ταχύτερης εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση ενέργειας, ισχύος ίσης ή μικρότερης των 50 kW, εισάγεται η έννοια της «θετικής διοικητικής σιωπής» στις σχετικές διαδικασίες χορήγησης αδειών, που σημαίνει ότι εάν οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκριθούν εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, η άδεια θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί. Εντός ενός μηνός θα πρέπει να αδειοδοτούνται και τα φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Εντός έξι μηνών θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι αποφάσεις για την επανενεργοποίηση ανεμογεννητριών, την αντικατάσταση δηλαδή παλαιών με νέας τεχνολογίας υψηλότερης απόδοσης.

Τέλος, εισάγει μέγιστη προθεσμία τριών μηνών στις αδειοδοτήσεις για αντλίες θερμότητας, καθώς αποτελούν βασική τεχνολογία για την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT