Σε υψηλά έντεκα εβδομάδων η Ευρώπη

Ευφορία από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εμφανίζουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εμπνέουν αισιοδοξία ότι αρχίζουν να αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα και σε ετήσια βάση άνοδο 7,7%. Είχαν προηγηθεί οι εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones και συνέκλιναν σε έναν πληθωρισμό 0,6% σε μηνιαία βάση και 7,9% σε ετήσια. Εν ολίγοις ο πληθωρισμός της υπερδύναμης βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις και εμπνέει αισιοδοξία.

Αισιοδοξία ενέπνευσαν, άλλωστε, τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ που δεν έφεραν το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών και ενισχύουν τις πιθανότητες να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην υπερδύναμη. Επιπλέον, στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν χθες πως η Τράπεζα έχει αυξήσει τον όγκο των ομολόγων που μπορεί να δανείζει έναντι μετρητών στα 250 δισ. ευρώ προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην αγορά που συνήθως εντείνονται προς τα τέλη του έτους. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 2,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 με τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,17%. Ολοι οι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά και έκλεισαν με κέρδη με μόνη εξαίρεση τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας καταγράφοντας άλμα 7,6% και τα μεγαλύτερα κέρδη από όλους τους κλάδους. Παράλληλα, ο κλάδος των ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων έκλεισε με κέρδη 6,4% καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,08% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 3,51%. Επίσης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 1,96% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 2,58%. Στο μεταξύ, με άνοδο είχε ανοίξει και κινείτο ανοδικά μέχρι το βράδυ και η Wall Street.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT