Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης κάλυψε τις απώλειες του 2022 και πλέον εμφανίζει κέρδη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Σε θετικό έδαφος για το έτος πέρασε ο Γενικός Δείκτης έπειτα από την ανοδική κίνηση της Πέμπτης, αν και δεν κατάφερε να κρατήσει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 900 μονάδων, κάτι που σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές μπορεί ωστόσο να το κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κατοχύρωση και κυρίως διατήρηση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα για το Χ.Α., όπως επισημαίνουν αναλυτές, εάν δεν συνοδευτεί με ενίσχυση του τζίρου.

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αρκετή μεταβλητότητα, από τις 15.30 και έπειτα οι αγοραστές έδωσαν το «παρών», στέλνοντας το Χ.Α. σε θετικό έδαφος με «πρωταγωνιστές» επιλεγμένα blue chips καθώς και τίτλους από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,63% από τις αρχές του έτους, και είναι ο μόνος στην Ευρώπη μαζί με τον πορτογαλικό PSI που καταγράφουν θετικές αποδόσεις αυτό το διάστημα.

Εντωμεταξύ, υποστηρικτικό για το Χ.Α ήταν και το ράλι που κατέγραψε η αγορά ομολόγων, έπειτα από την θετική έκπληξη από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβράδυνε περισσότερο από το αναμενόμενο, αναζωπυρώνοντας έτσι τις ελπίδες των επενδυτών για ηπιότερη στάση της Fed σε ότι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε βουτιά άνω του 5% και διαμορφώθηκε στο 4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στο 2% υποχώρησε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς από το 2,4% που είχε βρεθείς στις αρχές της εβδομάδας.

Η αγορά έκλεισε με άνοδο 0,80%, στις 898,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,1 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,80% στις 898,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,1 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 2.193,8 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,40% και στις 1.347,11 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Quest στο +2,02% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda Development, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, μικρή πτώση σημείωσαν οι Titan, OTE, Jumbo και Ελλάκτωρ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 643,87 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει ράλι 3,58%, τη Eurobank να καταγράφει κέρδη 1,77% την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,24% και την Alpha Bank στο +0,22%

Με τα «φρένα σπασμένα» κινείται ο Γενικός Δείκτης, με το πρόσφατο ράλι να τον έχει φέρει πλέον αρκετά κοντά στην αντίσταση των 900 μονάδων, υπογραμμίζει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Το εν λόγω επίπεδο αποτελεί το «σημείο καμπής», ενδεχόμενη διάσπαση του οποίου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα ή μη του δεικτοβαρούς τμήματος του Χ.Α. στις όποιες διαθέσεις κατοχύρωσης των λογιστικών κερδών που προσέφεραν οι τελευταίες ανοδικές εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT