Κατά 0,2% μειώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου

Κατά 0,2% μειώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου

Η οικονομία της Βρετανίας διολίσθησε σε ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά μετά το τελευταίο lockdown της πανδημίας, καθώς η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε μείωση των δαπανών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Η οικονομία της Βρετανίας διολίσθησε σε ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά μετά το τελευταίο lockdown της πανδημίας, καθώς η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε μείωση των δαπανών. Συνέδραμαν, άλλωστε, και οι πρόσθετες ημέρες αργίας που αφιερώθηκαν στην κηδεία της βασίλισσας, στη διάρκεια των οποίων δεν λειτούργησαν οι επιχειρήσεις. Το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% και κατά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων πρόκειται για την αρχή μιας παρατεταμένης περιόδου ύφεσης. Η συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αλλά είναι η πρώτη μετά το α΄ τρίμηνο του περασμένου έτους και καταδεικνύει πως η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα του G7 που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την ύφεση της πανδημίας. Το ΑΕΠ της παραμένει κατά 0,4% χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% εξαιτίας των πρόσθετων ημερών αργίας στη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για «το πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος μπροστά, καθώς θα χρειαστεί να ληφθούν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα». Προσέθεσε, άλλωστε, ότι για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη «πρέπει να ανακοπεί ο πληθωρισμός, να εξισορροπηθούν τα οικονομικά της χώρας και οι ισολογισμοί της, και να αρχίσει να υποχωρεί το χρέος της». Τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν στη διάρκεια του γ΄ τρίμηνου, αλλά σημειώθηκε βελτίωση στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, τώρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Βρετανίας έχουν να αντιμετωπίσουν δύο χρόνια δυσπραγίας, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει παράλληλα το κόστος δανεισμού. Και όπως ακριβώς ισχύει και για άλλες οικονομίες, ο κίνδυνος εν προκειμένω είναι να υιοθετήσουν η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση τόσο αυστηρή πολιτική ώστε να επιδεινωθεί περαιτέρω η ύφεση.

Μόνο τον Σεπτέμβριο το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,6% εξαιτίας των ημερών αργίας για την κηδεία της βασίλισσας.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation, η επιστροφή της Βρετανίας σε νέα ύφεση είναι η ταχύτερη που έχει καταγραφεί μετά το 1975, καθώς η χώρα βγήκε από την ύφεση της πανδημίας μόλις πριν από δύο χρόνια. Και βέβαια η συρρίκνωση του ΑΕΠ της έρχεται σε οξεία αντίθεση με την έστω και ήπια ανάκαμψη που έχουν καταγράψει οι χώρες του G7.

Είναι, άλλωστε, σαφές ότι κάμπτεται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών καθώς οι δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 0,5% το γ΄ τρίμηνο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,9%, ενώ τα καταστήματα και οι μονάδες παραγωγής μείωσαν τα αποθέματά τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο και υπογραμμίζει ότι η ύφεση είναι το αναπόφευκτο τίμημα που πρέπει να καταβάλει η βρετανική οικονομία αλλά και η κοινωνία για να ανακοπεί ο πληθωρισμός και να τεθεί και πάλι υπό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT