Αλμα στις αγορές μετά τη στροφή του Πεκίνου για την πανδημία

Αλμα στις αγορές μετά τη στροφή του Πεκίνου για την πανδημία

Χαλαρώνουν τα μέτρα, αισιοδοξία για δυναμική ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η είδηση ότι η Κίνα προχωράει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας προκάλεσε χθες γενικευμένη άνοδο στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας πόλεων και περιφερειών της προμηνύει αύξηση της ζήτησης από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Τα εμπορεύματα σχεδόν στο σύνολό τους, από το πετρέλαιο μέχρι το σιδηρομετάλλευμα, σημείωσαν άνοδο μόλις διέρρευσε η είδηση ότι το Πεκίνο μειώνει τον χρόνο της καραντίνας για τους ταξιδιώτες και για όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα.

Μολονότι δεν πρόκειται περί πλήρους κατάργησης των περιοριστικών μέτρων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο, η κίνηση είναι σοβαρή αλλαγή στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο 3,6% ενώ το σιδηρομετάλλευμα εκτοξεύτηκε κατά 5,3% στην αγορά της Σιγκαπούρης. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν, άλλωστε, οι τιμές του χαλκού, των πολύτιμων μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων.

Η είδηση επιτάχυνε, άλλωστε, την άνοδο που είχε ήδη αρχίσει στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ρίσκο εν μέσω της αισιοδοξίας που προκάλεσαν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην υπερδύναμη και η προσδοκία της αγοράς πως δεν θα είναι πλέον τόσο επιθετικές οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Εχει, πάντως, προηγηθεί και η υποχώρηση που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης του δολαρίου, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους. Εδωσε έτσι στήριξη σε όσα εμπορεύματα τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα. Οπως τόνισε ο Ντάνιελ Χάινς, στρατηγικός αναλυτής του τομέα των εμπορευμάτων στον όμιλο Australia and New Zealand Banking Group, «οι δύο αυτοί παράγοντες ήταν αρκετοί για να διαγράψουν κάθε απαισιόδοξο κλίμα στην αγορά και να την οδηγήσουν σε σταθερό ράλι».

Τα εμπορεύματα σχεδόν στο σύνολό τους, από το πετρέλαιο μέχρι το σιδηρομετάλλευμα, σημείωσαν μεγάλη άνοδο.

Στα χρηματιστήρια της Κίνας, εξάλλου, σημείωσαν άλμα οι τιμές των εμπορευμάτων και ειδικότερα των βιομηχανικών μετάλλων, από τον χαλκό μέχρι το σιδηρομετάλλευμα και τον χάλυβα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος παρουσίασαν άνοδο 6,8% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Στην Αγορά Εμπορευμάτων του Λονδίνου ο ψευδάργυρος έκανε άλμα 6,4% και το αλουμίνιο 5,4%. Στις ΗΠΑ στην Αγορά Εμπορευμάτων του Σικάγου τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί εδώ και ένα μήνα στη διάρκεια μιας συνεδρίασης.

Το συντονισμένο κλίμα ενθουσιασμού στις αγορές ανά τον κόσμο αντανακλά την αδημονία των επενδυτών για χαλάρωση των σκληρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, που είχαν οδηγήσει σε δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης για βιομηχανικά υλικά. Το παράδοξο στην απόφαση του Πεκίνου είναι ότι χαλαρώνει τα μέτρα σε μια στιγμή που αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια της Κίνας, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί στη μεγάλης εμπορικής σημασίας πόλη Γκουανγκζού και στο Πεκίνο. Στην αγορά, πάντως, επικρατεί κυρίως αισιοδοξία. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι αναμφίβολα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά, όμως, την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, μοιάζει μάλλον με υπεραντίδραση της αγοράς δεδομένου ότι η Κίνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, όπως τονίζει ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «πολύ δύσκολα θα δούμε σημαντική ανάκαμψη στις διεθνείς μετακινήσεις και στα ταξίδια και επομένως και στη ζήτηση, όσο δεν ανακαλούνται όλα τα περιοριστικά μέτρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT