Καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για μια φαινομενικά αναπόφευκτη ύφεση, τα εμπορεύματα έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Οι τιμές του πετρελαίου, του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν απότομα από τα υψηλά επίπεδα που είχαν ανέλθει νωρίτερα φέτος. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ζήτηση για πρώτες ύλες τείνει να κινείται προσαρμοζόμενη στην οικονομική δραστηριότητα.
Παρά την ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί επενδυτές φοβούνται πως η ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα περιοριστεί τα επόμενα χρόνια. Ο πετρελαϊκός γίγαντας ΒΡ διατείνεται ότι, εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2050, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην τελική κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί στο 20% από το 65% σήμερα. Η προοπτική μιας τέτοιας δραματικής πτώσης κάνει τις ενεργειακές εταιρείες απρόθυμες να επενδύσουν σε έργα που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια με αποδόσεις σε βάθος δεκαετιών. Ο Καναδός επιστήμων Βάτσλαβ Σμιλ απορρίπτει την ιδέα ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα. Οι υδρογονάνθρακες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για μεταφορά και θέρμανση, αλλά αποτελούν ουσιαστική εισροή στην παραγωγή αυτού που αποκαλεί τους «τέσσερις πυλώνες του πολιτισμού»: χάλυβας, σκυρόδεμα, πλαστικά και αμμωνία (για λίπασμα). Είναι απίθανο, λέει ο Σμιλ, αυτές οι βιομηχανίες να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα τις επόμενες δεκαετίες, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος με τεράστιες ανάγκες σε υποδομές.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις περισσότερες λεπτομέρειες αυτής της επερχόμενης μετάβασης», γράφει, «αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν θα είναι μια ξαφνική εγκατάλειψη του γαιάνθρακα, ούτε καν η ταχεία εξαφάνισή του, αλλά μάλλον η σταδιακή εξάλειψή του». Ο δε Ανταμ Ρόζενσβαγκ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία επενδύσεων φυσικών πόρων Goehring and Rozencwajg, επισημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές έχουν τεράστιο αρχικό κόστος, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες συμβατικής ενέργειας και πρώτων υλών. Χρειάζονται αρκετά χρόνια, προκειμένου να αποπληρώσουν την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των υποδομών τους.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ξοδεύουν πολύ χρόνο με την εμμονή στη μελλοντική ζήτηση. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των ενεργειακών ομίλων μειώθηκαν από τότε που η επενδυτική έκρηξη κορυφώθηκε, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Η συμβατική παραγωγή πετρελαίου δεν έχει αυξηθεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Αντιθέτως, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης για τον «μαύρο χρυσό» έχει καλυφθεί κυρίως από την αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.