Μετά το β΄ εξάμηνο 2023 αναβάθμιση της Ελλάδας

Μετά το β΄ εξάμηνο 2023 αναβάθμιση της Ελλάδας

Καθυστερήσεις στις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης «βλέπουν» οι αναλυτές, λόγω των εθνικών εκλογών του 2023 καθώς και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Καθυστερήσεις στις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης «βλέπουν» οι αναλυτές, λόγω των εθνικών εκλογών του 2023 καθώς και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, κάτι που σημαίνει πως ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ενέχει κινδύνους.

H UBS σημειώνει σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία πως το επόμενο ορόσημο για τις αγορές είναι η χρονική στιγμή μιας πιθανής αύξησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Κατά την ίδια, ωστόσο, δεδομένου ότι έως το καλοκαίρι του 2023 θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, οποιαδήποτε αναβάθμιση αξιολόγησης της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 το νωρίτερο.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley αναφέρει πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι ένας εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, δεδομένης της συγκυρίας, και δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το 2024 τουλάχιστον. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «ο δρόμος προς τον παράδεισο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια». Αν και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, η πρόσφατη αύξηση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης σε στάση αναμονής.

Με βάση τις τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης των οίκων Fitch, Moody’s, S&P και DBRS, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάγκη πιθανών πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών μάλλον θα καθυστερήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, έως το 2024 τουλάχιστον. Πάντως και οι δύο οίκοι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση το 2023, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. H UBS τοποθετεί στο 2,5% την ανάπτυξη το 2023, από 6,4% φέτος, ενώ εκτιμά πως η χώρα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 159% του ΑΕΠ. Η Morgan Stanley «βλέπει» ανάπτυξη 1,1% το 2023, από 6,2% φέτος, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά τον χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT