Ξεκίνησε η αναζήτηση επενδυτών για το 55% της τράπεζας ABB

Ξεκίνησε η αναζήτηση επενδυτών για το 55% της τράπεζας ABB

Επόμενο βήμα το άνοιγμα των virtual data rooms και η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στα μέσα Δεκεμβρίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 17%-21% για την 3ετία 2023-2025 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ABBank, βάσει του οποίου η τράπεζα επιδιώκει την προσέλκυση νέων επενδυτών, που θα εξαγοράσουν το 55% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί σε νέους επενδυτές αποτελεί τη συμμετοχή των ομίλων Ι. Κούστα και Π. Τσάκου, που σήμερα ελέγχουν το 48% της ABBank. Ενα επιπλέον 5% θα διαθέσει ο βασικός επίσης μέτοχος και ιδρυτής της ABBank Θεόδωρος Αφθονίδης, που ελέγχει το 41% της τράπεζας και περίπου 2% ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης. Στόχος είναι το συνολικό προς διάθεση ποσοστό να αθροίσει πλειοψηφικό πακέτο ίσο με 55%.

Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», άνοιξε επίσημα χθες με την αποστολή του teaser σε υποψηφίους επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τράπεζες, assets managers του εξωτερικού, private equity funds, ιδιώτες επενδυτές και family offices. Τη διαδικασία εξεύρεσης νέων επενδυτών «τρέχει» η AXIA Ventures με στόχο μετά τις διερευνητικές επαφές να ανοίξει η διαδικασία των virtual data rooms και οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία αναζήτησης νέων επενδυτών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των ομίλων Ι. Κούστα και Π. Τσάκου, που τοποθετήθηκαν στην ABBank το 2008. Στόχος είναι το νέο μετοχικό σχήμα που θα προκύψει να επενδύσει σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο στην περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας με βάση το επιχειρηματικό πλάνο, που προβλέπει επέκταση των χρηματοδοτήσεων τόσο στη ναυτιλία όσο και στις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η αγορά της ναυτιλίας εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μετά και τον περιορισμό της έκθεσης στον κλάδο μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από τη Βρετανία και τη Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που έχει αυξήσει το ποσοστό του στη συνολική αγορά στο 26,2% με βάση στοιχεία του 2021, από 15,2% το 2016.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ABBank, όπως περιγράφονται στο teaser που έχει διανεμηθεί στους υποψήφιους επενδυτές, είναι η συμπαγής διοίκηση, η υγιής ανάπτυξη του ισολογισμού της μέσα από τη σημαντική καταθετική βάση ύψους 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί και την πηγή άντλησης ρευστότητας για τις χρηματοδοτήσεις της.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ με έμφαση κατά 85% περίπου στα ναυτιλιακά δάνεια. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται μόλις στο 1%, ποσοστό που όπως σημειώνει η AXIA αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT