Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν στις εταιρείες πληροφορικής

Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν στις εταιρείες πληροφορικής

Το 20% εκτιμάται ότι θα αγγίξει η συμμετοχή της ΕΤΕ στην Epsilon Net

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή ένδειξη της δυναμικής που έχει αποκτήσει ο τομέας των ψηφιακών έργων αποτελεί η κυοφορούμενη είσοδος της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πληροφορικής Epsilon Net. Οι ζυμώσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μέρες, ενώ χθες η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία πληροφορικής –με ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Μίχο– έκανε γνωστό ότι «βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για στρατηγική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα», τοποθετώντας την ολοκλήρωσή τους το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το μειοψηφικό ποσοστό της ΕΤΕ στην Epsilon Net θα μπορούσε να αγγίξει το 20%, με την εταιρεία πληροφορικής –της οποίας η μετοχή χθες κατέγραψε άνοδο 5,26%, έκλεισε στα 6 ευρώ– να διαθέτει κεφαλαιοποίηση 325,2 εκατ. ευρώ.

Σε τι αποσκοπεί όμως η απόκτηση από μια τράπεζα ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν σχετίζεται με το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητάς της;

Η ψηφιακή τραπεζική αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες.

Οι συνέργειες και η εξοικονόμηση κόστους, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αποτελούν τον κύριο λόγο του προσδοκώμενου deal ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Epsilon Net. Οι τράπεζες, άλλωστε, είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επένδυσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, με την ψηφιακή τραπεζική να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank απέκτησε πριν από περισσότερα από 22 χρόνια το 5,79% της Space Hellas, ενώ το ποσοστό της αυξήθηκε το 2005 στο 18,96% ύστερα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΔΕΛΤΑ Singular από την τράπεζα. Σήμερα, το ποσοστό της Alpha Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της Space Hellas τοποθετείται στο 19,33%.

Από την εποχή της εισόδου του ΑΤΜ, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής (phone banking) και ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και την υλοποίηση σειράς εφαρμογών απομακρυσμένης εξυπηρέτησης, οι τράπεζες έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Μετά και την εκδήλωση της πανδημίας, η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και κυρίως η απόλυτη θωράκιση έναντι των κυβερνοεπιθέσεων προσδίδει στις τράπεζες το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού καθορίζουν, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η ταχύτητα και η κλίμακα υλοποίησής του, όπως και η συρρίκνωση του απαιτούμενου κόστους. Ως εκ τούτου, η κυοφορούμενη συναλλαγή θα επιτρέψει την ταχύτερη ψηφιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Epsilon Net θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις υπηρεσίες και τις ψηφιακές εφαρμογές της στον τραπεζικό όμιλο και τις εταιρείες-μέλη του. Η Epsilon Net, που αναπτύσσει και διαθέτει επιχειρηματικό λογισμικό, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, έχοντας πραγματοποιήσει στο διάστημα που ακολούθησε σειρά εξαγορών εταιρειών, όπως η Singular Logic.

Η περαιτέρω ψηφιοποίηση της τραπεζικής, προκειμένου να αυτοματοποιηθεί μέρος εργασιών που αποτελεί αντικείμενο τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι απελευθερώνονται σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του επιχειρηματικού πλάνου των τραπεζών. Ενδεικτικά, η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας σε αυτοματοποιημένες και επαναλαμβανόμενες μηχανικές εργασίες και διαδικασίες επιτρέπει την απλοποίηση και ομογενοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γραφειοκρατία και να αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT