Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδο σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η γερμανική Infineon και η βρετανική Informa, ενώ οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Ειδικότερα αναμένονται στοιχεία για την ανεργία, τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, αλλά και οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων.

Με τη μετοχή της Infineon να κάνει άλμα 7,8%, τη μεγαλύτερη ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη Xetra DAX, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,62%. Η γερμανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αυξάνει τους στόχους της και σχεδιάζει μονάδα παραγωγής αξίας 5 δισ. ευρώ στη Δρέσδη. Ο ευρύτερος κλάδος των εταιρειών τεχνολογίας παρουσίασε άνοδο 1,2% και ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του δείκτη Eurostoxx 600.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε σε υψηλό έντεκα εβδομάδων.

Σημειωτέον, πάντως, ότι ο εν λόγω πανευρωπαϊκός δείκτης έχει συνολικά απώλειες 11,3% στη διάρκεια του έτους εξαιτίας της επιδείνωσης που παρουσιάζει η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας Μιλώντας στο Reuters, η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων στην Interactive Investor, τόνισε πως «τα καλά νέα για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης καθησύχασαν κάπως την ανησυχία για τον κίνδυνο της άμεσης ύφεσης». Στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης να έχει αυξηθεί τον Σεπτέμβριο περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί, ενώ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και η παραγωγή του Αυγούστου. Γενικά επικρατεί επιφυλακτικότητα στις αγορές μετά τη δήλωση του Κρίστοφερ Γουάλερ, στελέχους της Federal Reserve, πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να μετριάσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων οκτώ μηνών, κυρίως επειδή οι επενδυτές ποντάρουν σε μια ηπιότερη στάση της Fed και σε ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,92% ενώ με πολύ μικρότερα, μόλις 0,22%, ο CAC 40 του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT