Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη, ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής

Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη, ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής

Στις 900,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 0,28% και χαμηλό τζίρο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Τις 900 μονάδες «πάτησε» ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για πρώτη φορά από τις 6 Ιουνίου, αλλά χωρίς δυναμική, καθώς η συνεδρίαση ήταν αρκετά υποτονική με πολύ μικρές διακυμάνσεις και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ τα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής έπειτα από την πρόσφατη άνοδο η οποία και «έσβησε» τις απώλειες του έτους. Και αυτά σε αντίθεση με τη σημαντική άνοδο που εμφάνιζαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία θετικά στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και να τα «ζυγίζουν» σε σχέση με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και της στάσης που θα ακολουθήσει η Fed.

Για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες ημέρες αποτελούν ένα ανοδικό στοίχημα, δεδομένου ότι η φετινή πορεία του ήταν αισθητά καλύτερη από εκείνη των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών, σημειώνει η Depolas Investment Services. «Δεν βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που ενισχύουμε τις θέσεις μας, αλλά το περιβάλλον και τα εγχώρια εταιρικά μεγέθη δικαιολογούν καλύτερες τιμές. Το εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις τοποθετείται μεταξύ των 950 και 850 μονάδων», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 900,3 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,02 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 2.189,22 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,11% και στις 1.375,47 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα εταιρικά αποτελέσματα κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον της αγοράς, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ στο +3,01% και ακολούθησε με κέρδη 2,54% η Motor Oil, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Βιοχάλκο και Titan. Στον αντίποδα, πτώση 2,23% σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με απώλειες 1,66% έκλεισε η Coca-Cola και ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Quest, Lamda Development και Ελλάκτωρ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 646,40 μονάδες φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει ράλι 3,43%, την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 1,48% και την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,29%, ενώ απώλειες 0,37% κατέγραψε η Eurobank.

Πάντως, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τα εταιρικά αποτελέσματα κρατούν «ζεστό» το ενδιαφέρον της αγοράς, με τον τραπεζικό να θυμίζει παλαιότερα χρόνια. Η είσοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον MSCI ήταν στα θετικά της προηγούμενης εβδομάδας, με την αγορά ακόμη να περιμένει την πώλησή της. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται από τη συνεδρίαση της Παρασκευής να κερδίζει έδαφος, με την Πληροφορική να έχει τον πρώτο λόγο. Είναι και ο μόνος δείκτης που έχει σοβαρές απώλειες της τάξεως του 8,80% για το 2022.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ερώτηση που πλανάται είναι αν η ελληνική αγορά μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ξεκινήσει μια μακροχρόνια ανοδική πορεία. «Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά σταματάει στη ζώνη του 900-980 σε κάθε ανοδική της προσπάθεια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερες αποτιμήσεις, ενώ το πιο βασικό είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος πλέον δεν έχει τα βαρίδια του παρελθόντος», όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT