Φόροι 5,78 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν στο εννεάμηνο του έτους

Φόροι 5,78 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν στο εννεάμηνο του έτους

Στα 6,28 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων προς την εφορία στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Στα 6,28 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων προς την εφορία στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό, τα 5,78 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι οι οποίοι αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 919 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριο προς Αύγουστο). Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι η σύγκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προέρχονται από το εισόδημα είναι ανόμοια. Και αυτό καθώς το 2021 η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν η 17η Σεπτεμβρίου (οπότε το ληξιπρόθεσμο που προερχόταν από τη μη καταβολή των δύο δόσεων εμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2021), ενώ το 2022 η προθεσμία καταβολής των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν η 31η Αυγούστου (συνεπώς το ληξιπρόθεσμο που προέρχεται από το εισόδημα εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο). Χωρίς τα ανωτέρω, το νέο ληξιπρόθεσμο Σεπτεμβρίου θα διαμορφωνόταν στα 444 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 113 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 73,97 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό διαμορφώνεται σε 86,28 δισ. ευρώ, δηλαδή ανεπίδεκτα είσπραξης είναι 26,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 6,28 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,78 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο οφείλει περί τα 800 εκατ. ευρώ.

• Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 4.240.749. Μάλιστα σε 1.378.297 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 6,28 δισ.

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

• 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα, τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.).

• 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.).

• 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT