ΑΔΜΗΕ: Σημαντική η «πράσινη» διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

ΑΔΜΗΕ: Σημαντική η «πράσινη» διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προτίθεται να συμμετάσχει και επενδυτικά στο έργο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Νέο διάδρομο για ανταλλαγές καθαρής ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική χαρακτήρισε ο κ. Μανουσάκης την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να συμμετάσχει και επενδυτικά σε αυτό το κορυφαίο έργο, για το οποίο συνεργάζεται με τον διαχειριστή της Αιγύπτου EETC και τον φορέα υλοποίησης ELICA, μιλώντας χθες στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η νέα διασύνδεση θα συνδέσει τη Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και θα δώσει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης ΑΠΕ. Παράλληλα, θα είναι κι ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα, καθώς προβλέπεται η εγκατάσταση ενός καλωδίου συνεχούς ρεύματος 500 kV και συνολικής ισχύος έως 3 GW για τη μέγιστη απορρόφηση καθαρής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο.

Η δημιουργία πιο έξυπνων και ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια εν μέσω αυξανόμενης διείσδυσης στοχαστικών μορφών ενέργειας και σε πιο ακραίες συνθήκες, είναι μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο κ. Μανουσάκης και αναφέρθηκε στα έργα που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση. «Με τις εγχώριες νησιωτικές και χερσαίες διασυνδέσεις του διαχειριστή, το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030. Τα έργα αυτά βελτιώνουν την ποιότητα ηλεκτροδότησης στα ελληνικά νησιά, μειώνουν το ενεργειακό κόστος για όλους τους καταναλωτές και εξασφαλίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Οι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αποσύρονται σταδιακά από τα νησιά, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Αιγαίο σχεδόν θα μηδενιστούν και θα μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με το 2020», σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μανουσάκης και στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει τεχνογνωσία και σκοπεύει να συμμετάσχει ως μέτοχος στον φορέα υλοποίησης EuroAsia Interconnector. «Αυτό το σημαντικό έργο θα δημιουργήσει έναν ακόμη ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, μέσω Κύπρου και Ελλάδας», τόνισε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT