Λιτότητα με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων στη Βρετανία

Λιτότητα με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός μειώνει διαρκώς το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών και η ανεργία αυξάνεται

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα σκοτεινή έως αποκαρδιωτική για τους κατοίκους της Βρετανίας αναδύεται η εικόνα της οικονομίας της καθώς αύριο ξημερώνει μια νέα εποχή λιτότητας, ενώ ο πληθωρισμός μειώνει διαρκώς το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών, η ανεργία αυξάνεται και οι κενές θέσεις εργασίας μειώνονται.

Η λιτότητα θα προέλθει από τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, καθώς προσπαθεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στα οικονομικά της χώρας. Εκτιμάται πως αυτές θα κυμαίνονται κάπου ανάμεσα στα 50 και στα 60 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 59 δισ. δολ. ετησίως. Προϊδεάζοντας τη βρετανική κοινή γνώμη για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, ο Χαντ μίλησε σχετικά στο BBC την Κυριακή και τόνισε πως «όλοι θα πληρώνουν περισσότερους φόρους και θα μειωθούν οι δαπάνες». Παράλληλα υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα εκπονήσει νέο και πιο στοχευμένο σχέδιο στήριξης των βρετανικών νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Αυτή η νέα πολιτική λιτότητας θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Αγγλίας την Παρασκευή και φέρουν τη βρετανική οικονομία να βρίσκεται στην αρχή της πλέον παρατεταμένης ύφεσης στην ιστορία της. Ηδη το βρετανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί το γ΄ τρίμηνο κατά 0,2%. Παράλληλα όμως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προχωρήσει στις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από το 1989 στην προσπάθειά της να ανακόψει τον πληθωρισμό που από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο 10,1% και υποβαθμίζει την αγοραστική δύναμη των βρετανικών νοικοκυριών όπως και το βιοτικό τους επίπεδο. Τα στοιχεία φέρουν τους μισθούς των Βρετανών να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών αλλά και πάλι οι αυξήσεις να μην επαρκούν για να εξουδετερώσουν τον πληθωρισμό. Τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν 5,7% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000 αλλά και πάλι όταν προσαρμοσθούν στον πληθωρισμό είναι στην πραγματικότητα μειωμένοι κατά 2,7%.

Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, μερικά από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ρίσι Σούνακ θα εφαρμοσθούν από το 2025 και μετά, αφού πρώτα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών αύριο αναμένεται να συνοδεύονται και από τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού που αναμένεται να είναι εξίσου δυσοίωνες με εκείνες της Τράπεζας της Αγγλίας. Σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank, το Γραφείο Προϋπολογισμού θα προβλέπει «βαθύτατη και παρατεταμένη ύφεση» για το 2023 με την ανάπτυξη να παραμένει παγωμένη μέχρι το 2025 τουλάχιστον και τον πληθωρισμό να επιταχύνεται σημαντικά. Η Deutsche Bank εκτιμά επίσης ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού θα προεξοφλεί αργή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας με την ανεργία να αυξάνεται στο 5,5% έως 6% στην επόμενη διετία. Ηδη τα τελευταία στοιχεία φέρουν την ανεργία να έχει αυξηθεί στη Βρετανία στο 3,6% μετά την εκτόξευσή της στο 3,8% μόνον μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αποδίδει τα δεινά της βρετανικής οικονομίας στα «12 χρόνια συνεχών σφαλμάτων των Τόρις», αναφερόμενο στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα, και επισημαίνει πως «οι μισθοί μειώνονται ξανά, χιλιάδες εργαζόμενοι άνω των 50 ετών έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας και ένας αριθμός ρεκόρ ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT