Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω γενικότερης ευφορίας την οποία καλλιέργησε η βελτίωση του κλίματος στις σινοαμερικανικές σχέσεις, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τη συνάντηση Μπάιντεν και Σι στο περιθώριο της συνόδου του G20, αλλά και από τις εντεινόμενες προσδοκίες πως η Federal Reserve και ενδεχομένως όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μετριάσουν τη στροφή τους σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 σημείωσε χθες αυξομειώσεις και διακυμάνσεις ανάμεσα σε απώλειες και κέρδη και τελικά έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2%, με τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας να σημειώνουν άνοδο 1,4% που ήταν και η μεγαλύτερη ανάμεσα στους κλάδους. Οι τηλεπικοινωνίες αντιθέτως υποχώρησαν 1%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,46% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,49% και μόνον ο FTSE 100 του Λονδίνου είχε μικρές απώλειες 0,21%.

Στο μεταξύ, το ευρώ, η στερλίνα και η σουηδική κορώνα ενισχύθηκαν χθες σημαντικά έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν ορισμένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ανάμεσά τους τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW και φέρουν το οικονομικό κλίμα να βελτιώνεται στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Ειδικότερα το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,8% και υπερέβη και πάλι την ένα προς ένα ισοτιμία έναντι του δολαρίου φτάνοντας στο 1,046 δολ. Δόθηκαν, άλλωστε, στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την απασχόληση στην Ευρωζώνη να αυξάνεται το γ΄ τρίμηνο του έτους. Οπως τονίζουν αναλυτές της Commerzbank, «η ανησυχία για το ενδεχόμενο βαθύτατης ύφεσης μέσα στον χειμώνα οδήγησε τον δείκτη εμπιστοσύνης σε κατάρρευση, αλλά καθώς ο χειμώνας φαίνεται προς το παρόν ήπιος και οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου είναι γεμάτοι, ενισχύονται οι ελπίδες των αναλυτών πως τα πράγματα δεν πρόκειται να εξελιχθούν τόσο άσχημα».

Το ευρώ, η στερλίνα και η σουηδική κορώνα ενισχύθηκαν χθες σημαντικά έναντι του δολαρίου.

Ενόψει, άλλωστε, του πακέτου αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που αναμένεται να ανακοινώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 1,25% έναντι του δολαρίου φτάνοντας στο 1,906 δολ. και σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT