Χρηματιστήριο: Παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες

Μικρή άνοδος 0,40% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 903,87 μονάδες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Οι τάσεις συσσώρευσης επικράτησαν και πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά πάντως να συνεχίζει να δίνει θετικά κλεισίματα. Με μικρά βήματα ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να εδραιώσει σιγά σιγά το κρίσιμο επίπεδο των 900 μονάδων, αναζητώντας καύσιμα για μια νέα αποφασιστική ανοδική κίνηση στη συνέχεια, αν και εφόσον το επιτρέψει και το διεθνές κλίμα, το οποίο πάντως έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα.

Οπως σημειώνει και η Depolas Investment Services, στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος γενικότερα έχει βοηθήσει και η μερική ανάκαμψη των μετοχών στην Κίνα, ενώ τονίζει πως οι αγορές θα επικεντρωθούν στη συνέχεια στο πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και θα επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, γεγονότα που θα επηρεάσουν και τα επίπεδα επιτοκίων που επιβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις των μετοχών. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας πιο συγκρατημένης αύξησης των επιτοκίων. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα υπογράμμισε ότι η υπερβολική νομισματική σύσφιγξη θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημία στην οικονομία, ενώ ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά τόνισε πως ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο είναι «καλά νέα για όλους» και επανέλαβε την προτίμησή του για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων μετά την επίτευξη του «ουδέτερου» επιπέδου τον Δεκέμβριο. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε χθες στο 4,24%, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 903,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,79 εκατ. ευρώ.

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές στο 4,24%.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,23%, στις 2.194,25 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,56%, στις 1.383,14 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο ΑΔΜΗΕ στο +5,99%, ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Lamda Development, ενώ άνοδο μεγαλύτερη του 1% σημείωσαν οι Titan και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Απώλειες άνω του 1% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο και Aegean.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,28% στις 644,57 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με απώλειες 0,87%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,14% και την Εθνική Τράπεζα στο -0,13%, ενώ αμετάβλητη στο 1,071 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Eurobank.

Η αναμέτρηση με τις 900 μονάδες είναι σε πλήρη εξέλιξη και το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης του Γενικού Δείκτη με στόχο την προσέγγιση της υψηλότερης επίδοσης του έτους, των 971,09 μονάδων, που καταγράφηκε στις 11/2, λίγο πριν από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, είναι ανοικτό, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε την εδραίωση του Χ.Α. στην περιοχή των 900 μονάδων, καθώς απαιτούνται ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ για μια κίνηση ουσιαστικής υπέρβασης των 900 μονάδων, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT