Η παγκόσμια οικονομία «δεν είναι τόσο άσχημα»

Η παγκόσμια οικονομία «δεν είναι τόσο άσχημα»

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες υποφέρουν σε όλο τον κόσμο, αλλά η απολυταρχία δεν είναι καλύτερο σύστημα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Oταν ο Τζον Μέιτζορ ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, ζήτησε από τον Μπόρις Γέλτσιν να του πει πώς τα πάει η ρωσική οικονομία «με μια λέξη». Ο Γέλτσιν, ως τότε πρόεδρος της Ρωσίας, απάντησε «καλά». Ο Μέιτζορ στη συνέχεια του ζήτησε να το πει αναλυτικά με δύο λέξεις. «Δεν είναι καλά», συμπλήρωσε ο Γέλτσιν. Ενόσω οι ηγέτες της «Ομάδας των Είκοσι» μεγάλων οικονομιών συγκεντρώνονται στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα, είναι μεγάλη πρόκληση να μπορέσει να δοθεί μια παρόμοια περιγραφική αξιολόγηση για την κατάσταση του κόσμου. Με μια λέξη, τα πράγματα είναι «κάκιστα», αλλά με τέσσερις «δεν είναι τόσο άσχημα». Βέβαια, υπάρχουν πολλά αρνητικά. Ενας πλανήτης που υπερθερμαίνεται, μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αρχή ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Κίνας. Υπάρχουν όμως και θετικά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει, τα αυταρχικά καθεστώτα κλονίζονται και οι εκπομπές ρύπων είναι πιθανό να κορυφωθούν νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Είναι εύκολο να βρει κανείς λόγους για δυσοίωνες εκτιμήσεις αναφορικά με αυτό, που καλείται «πολυκρίση». Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια και τα τρόφιμα, οδηγώντας σε παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ο πληθωρισμός εκκολάπτετο ήδη πριν από τον πόλεμο, εν μέρει επειδή η πανδημία διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και εν μέρει επειδή οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευαν φθηνό χρήμα στην οικονομία επί δέκα χρόνια και πλέον. Συν τοις άλλοις, υπήρξε επίσης μια μαζική συσσώρευση χρέους, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και στις πλούσιες. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό και το χρέος. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δανείζονται τόσο ελεύθερα, όπως ανακάλυψε η βραχείας θητείας πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Οι σχέσεις μεταξύ των πλούσιων δημοκρατιών του κόσμου και της Κίνας ήταν κακές, ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αρχίζουν να αποσυνδέουν τις οικονομίες τους, καθώς καμία δεν θέλει να εξαρτάται από την άλλη, εάν υπάρξει σύγκρουση.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και τα πρώτα στάδια ενός ψυχρού πολέμου με την Κίνα σημαίνουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί παγκόσμια συναίνεση για οτιδήποτε. Ομοίως, η διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο είναι απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία στις σχετικές συνομιλίες. Στο Παρίσι το 2015 οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας ιδανικά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ομως ο πλανήτης αυτή τη στιγμή οδεύει προς τους 2,4 με 2,8 βαθμούς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Ωστόσο, υπάρχει κάποια φλόγα αναμμένη στο σκοτάδι. Η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Πούτιν, έχει αντιταχθεί στη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο αυτό. Εν τω μεταξύ, αυτή η συγκυρία ενίσχυσε τη συμμαχία μεταξύ της Αμερικής, της Ευρώπης και των χωρών με τις ίδιες αντιλήψεις σε όλο τον κόσμο. Η «Ομάδα των Είκοσι» έχει αποδυναμωθεί, αλλά η «Ομάδα των Επτά» μεγάλων βιομηχανικών οικονομιών συνεργάζεται στενότερα. Οι σχέσεις μεταξύ των «Επτά» και της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Ινδίας ενισχύονται επίσης.

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες υποφέρουν σε όλο τον κόσμο, αλλά η απολυταρχία δεν είναι καλύτερο σύστημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT