MYTILINEOS: Πώς ήρθε η επιβράβευση της βιώσιμης στρατηγικής για την ελληνική πολυεθνική
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
mytilineos-πώς-ήρθε-η-επιβράβευση-της-βιώσιμης-562139980

MYTILINEOS: Πώς ήρθε η επιβράβευση της βιώσιμης στρατηγικής για την ελληνική πολυεθνική

Με συστηματική προσπάθεια, ευελιξία και δυνατότητα αναγνώρισης των ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο, η MYTILINEOS έχει αναγάγει τη βιωσιμότητα ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής της.

Για τη MYTILINEOS, την ελληνική πολυεθνική με την παγκόσμια αναγνώριση, η διαρκής διεύρυνση και η επιτυχία σε διάφορους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας διαμορφώνουν αναμφίβολα το ισχυρό αποτύπωμα της εταιρικής της ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που περιλαμβάνει ένα οραματικό επενδυτικό πλάνο, έμφαση στην καινοτομία και την πρωτοπορία και η οποία συνοδεύεται από ισχυρά οικονομικά μεγέθη. Την ίδια στιγμή όμως, αναπόσπαστο στοιχείο του «εταιρικού DNA» της είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων. Πρόκειται για ένα στοιχείο άρρηκτα και αρμονικά συνδεδεμένο με τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας, για την οποία η βιώσιμη ανάπτυξη καθίσταται έμπρακτα κύριος άξονας της λειτουργίας της. Δείχνοντας έτσι στην πράξη τον δρόμο για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και διαμορφώνοντας αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η εφαρμογή των όρων της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί για τη MYTLINEOS τα τελευταία χρόνια την κινητήρια δύναμη. Και μέσα απ’ αυτήν, η εταιρεία διαμορφώνει τους όρους για να παραμένει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις διαρκείς προκλήσεις που προκύπτουν και να συμβάλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης. Και όλα αυτά, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, μέσα από τις αρμόζουσες συνεργασίες.

MYTILINEOS: Πώς ήρθε η επιβράβευση της βιώσιμης στρατηγικής για την ελληνική πολυεθνική-1

Μια αξιοζήλευτη επίδοση

Το rating της MYTILINEOS στην εφαρμογή των όρων ESG είναι ήδη εντυπωσιακό: το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες. Και για την επίτευξη ενός τέτοιου ποσοστού, η εφαρμογή ξεκινά από τις core δραστηριότητες.

Για τους αναλυτές, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το 2021 η MYTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως που δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους απανθρακοποίησης για το 2030 και το 2050. Ταυτόχρονα, υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που ενσωμάτωσαν πλήρως κριτήρια ESG στη συνολική τους στρατηγική, κάνοντας τις δεσμεύσεις της πράξη, με την εφαρμογή των ενεργειών μείωσης εκπομπών CO2 σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε ποσοστό 90%.

Και την ίδια στιγμή, το επενδυτικό πρόγραμμα ΑΠΕ, με ορίζοντα το 2030 και στόχο την ισχυρή παρουσία τόσο σε έργα παραγωγής, όσο και σε έργα αποθήκευσης, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και στις 5 ηπείρους. Πρόκειται, και αυτό, για μία από τις βασικές δραστηριότητες που συμβάλλουν άμεσα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εντοπίζοντας τις ευκαιρίες

Παρά το δυσμενές περιβάλλον που έχουν συνθέσει τελευταία ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις, η MYTILINEOS δεν παρεξέκλινε από τους στόχους της. Αντίθετα, η εταιρεία μέσα από επιχειρηματική και επιχειρησιακή ευελιξία εντοπίζει όλες τις βασικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερα δε, στο διεθνές περιβάλλον. Τέτοιες ευκαιρίες εμφανίζονται:

  • Στην επιταχυνόμενη μετάβαση σε «πράσινες» επενδύσεις και υπηρεσίες,
  • Στην ανάπτυξη ΑΠΕ και νέων τεχνολογιών,
  • Σε προϊόντα όπως η παραγωγή «πράσινου»/ ανακυκλωμένου αλουμινίου.

Κατά τους αναλυτές της Edison μάλιστα, η MYTILINEOS είναι μεταξύ των λίγων εταιρειών που τοποθετήθηκαν έγκαιρα στο νέο περιβάλλον, καταφέρνοντας να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την Ενεργειακή Μετάβαση, κυρίως όσον αφορά το «Πρασίνισμα» του αλουμινίου, καθώς και τη μετάβαση σε Βιώσιμες μορφές Ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, θα επωφεληθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Με τις ενδείξεις να αποτυπώνονται ήδη.

MYTILINEOS: Πώς ήρθε η επιβράβευση της βιώσιμης στρατηγικής για την ελληνική πολυεθνική-2

Οι διεθνείς διακρίσεις ESG

Οι σημαντικές ESG επιδόσεις που έχει επιτύχει η MYTILINEOS έχουν αποφέρει και σημαντικές διακρίσεις. Ήδη η εταιρεία απέσπασε το χρυσό βραβείο «Ecovadis» για τις επιχειρηματικές της πρακτικές, από τον ομώνυμο οργανισμό, που αξιολογεί την ποιότητα του συστήματος διαχείρισης Εταιρικής Υπευθυνότητας και ESG των εταιρειών, βαθμολογώντας τις πολιτικές τους, τις πρακτικές αλλά και τα αποτελέσματά τους. Εν προκειμένω, μετά την αξιολόγηση 21 κριτηρίων, η MYTILINEOS τοποθετήθηκε στο κορυφαίο 10% του συνόλου των εταιρειών, ενώ συμπεριλήφθηκε στο 4% των κορυφαίων προμηθευτών του κλάδου της στην ενότητα «Εργασιακές Πρακτικές – Ανθρώπινα Δικαιώματα». Αντίστοιχα τοποθετήθηκε στο 6% των κορυφαίων προμηθευτών στην ενότητα «Περιβάλλον».

Παράλληλα, η MYTILINEOS συμπεριλήφθηκε και στα εκλεκτά μέλη της λίστας Industry Top Rated Companies του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης ESG Sustainalytics, έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ESG Raters παγκοσμίως. Μια διάκριση που ήρθε ως αποτέλεσμα της πολύ καλής επίδοσής της στα κριτήρια του οργανισμού, για τη διαχείριση κινδύνων ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021. Για τη MYTILINEOS, η κατάκτηση της 2ης θέσης (σε σύνολο 114 εταιρειών) την τοποθετεί μεταξύ των «Κορυφαίων βιομηχανικών εταιρειών» σε επίπεδο ESG στον κλάδο των Industrial Conglomerates.

Η επιτυχής ολοκλήρωση 11 ESG αξιολογήσεων από διεθνείς οργανισμούς (ESG Raters) είναι από τα επιτεύγματα που υπογραμμίζουν την προσήλωση της εταιρείας στη βιώσιμη πορεία.

Με συστηματική προσπάθεια, ευελιξία και δυνατότητα αναγνώρισης των ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο, η MYTILINEOS έχει αναγάγει τη βιωσιμότητα σε κεντρικό άξονα της στρατηγικής της. Πρόκειται για μια στρατηγική που ήδη αποτυπώνεται από τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεών της σε όλους σχεδόν τους ESG δείκτες που συμμετέχει.

Και με βάση την ίδια στρατηγική, αποσκοπεί στη δημιουργία μακροπρόθεσμης και βιώσιμης αξίας για τους μετόχους και τις υπόλοιπες ομάδες των Κοινωνικών της Εταίρων, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης στην άσκηση της δραστηριότητάς της, που συνδυάζει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την κερδοφορία, πάντα με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT