Πάνω από το σύνολο του 2019 τα μεγέθη της Attica Group το 9μηνο

Πάνω από το σύνολο του 2019 τα μεγέθη της Attica Group το 9μηνο

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 30,1 εκατ. και ο κύκλος εργασιών στα 421,61 εκατ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Με πωλήσεις και καθαρή κερδοφορία στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης που έχουν ξεπεράσει ήδη τα αντίστοιχα μεγέθη για ολόκληρο το 2019 πλέει η Attica Group προς την απορρόφηση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης. Η συμφωνία διάσωσης της τελευταίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έγκρισής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να περάσει την υπόθεση σε δεύτερο στάδιο αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων να δώσει το πράσινο φως νωρίς την άνοιξη πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν.

Πάνω από το σύνολο του 2019 τα μεγέθη της Attica Group το 9μηνο-1

Η απορρόφηση της ANEK από την Attica αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Αντα- γωνισμού στις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, πριν καν ολοκληρωθεί η διάσωση της ΑΝΕΚ από την Attica, η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εμφανίζεται να έχει αναπτυχθεί περαιτέρω παρά τη διετή ύφεση στα ταξίδια που προκάλεσε η πανδημία. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 421,61 εκατ. έναντι 405,40 εκατ. για το σύνολο του 2019, έτος κατά το οποίο έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της Hellenic Seaways. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο φέτος στα 52,73 εκατ., μειωμένα από τα 78,02 εκατ. για ολόκληρο το 2019, εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των τιμών των καυσίμων. Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά κέρδη της Attica στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 30,16 εκατ. έναντι 20,85 εκατ. για ολόκληρο το 2019. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημίες που αναμένεται να καταγράψει κατά το εποχικά αδύναμο για την ακτοπλοΐα τέταρτο τρίμηνο, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως το καθαρό αποτέλεσμα φέτος θα είναι κοντά στα 25 εκατ., ήτοι 25% υψηλότερο από το 2019.

Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα της εισηγμένης ακτοπλοϊκής στα τέλη Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στα 75 εκατ. έναντι 60 εκατ. περίπου στα τέλη του 2019. Μάλιστα τα ταμειακά διαθέσιμά της θα ήταν αυξημένα κατά 50 εκατ. περισσότερα εάν το Δημόσιο είχε εξοφλήσει τις ισόποσες σχεδόν υποχρεώσεις του προς την ακτοπλοϊκή. Η Attica τον προηγούμενο μήνα προχώρησε επίσης στη σύναψη διμερών συμβάσεων δανεισμού, διάρκειας 5 έως 7 ετών με τρεις ελληνικές τράπεζες, συνολικού ύψους 210 εκατ., επιτυγχάνοντας τη μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση όλων των δανειακών υποχρεώσεών της που έληγαν φέτος και το 2023, μειώνοντας παράλληλα το μέσο περιθώριο επιτοκίων, ενώ διαθέτει αχρησιμοποίητες ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT