Απώλειες με επίκεντρο την αυτοκινητοβιομηχανία

Απώλειες με επίκεντρο την αυτοκινητοβιομηχανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από τέσσερις ημέρες αδιά-λειπτης ανόδου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε χθες τη συνεδρίαση με πτώση 0,99%, ενώ ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 3,7% ήταν του αυτοκινήτου – πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση μιας ημέρας μέσα στους τελευταίους σχεδόν δυο μήνες για την αυτοκινητοβιομηχανία. Αφορμή στάθηκε η πτώση της τιμής της μετοχής της Mercedes Benz, διότι αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές ορισμένων μοντέλων της στην Κίνα. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας είχε απώλειες χθες 6,2%, ενώ ο μεγάλος αμερικανικός όμιλος λιανεμπορίου Target προέβλεψε απροσδόκητη μείωση στις πωλήσεις των Χριστουγέννων. Κι αυτό δημιούργησε πιέσεις στον κλάδο, ο οποίος προβληματίζεται για τη συμπεριφορά των καταναλωτών υπό συνθήκες πληθωρισμού και υψηλού κόστους διαβίωσης. «Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινήτου ο αντίκτυπος από την αλλαγή τιμολόγησης σχετίζεται με τους περιορισμούς στην Κίνα και τον φόβο μιας επικείμενης ύφεσης, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι δύο πλευρές, Ευρώπη και Κίνα, διατηρούν καλές εμπορικές σχέσεις», επισημαίνει ο Ράιντ Αλκέντρ, διευθυντής αναλύσεων αγοράς της Equiti.com. Ο κλάδος του λιανεμπορίου είχε κάμψη της τάξης του 3,4% στην Ευρώπη, διότι η Target προέβλεψε ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, που συμπίπτει με τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι πωλήσεις θα μειωθούν. Ο λόγος είναι ο πληθωρισμός και οι δραστικές μεταβολές στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτυπώνουν μειωμένη ζήτηση για τα πάντα, από τα παιχνίδια έως τα ηλεκτρονικά.

Η μετοχή της Mercedes Benz υποχώρησε χθες κατά 6,2%.

Πέραν τούτου, αρνητική επίπτωση στο λιανεμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 41 ετών και διαμορφώθηκε στο 11,1%, μόλις μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, του δημοσιονομικού του προγράμματος με σκληρές πλην αναγκαίες αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών για να ανασχεθεί η άνοδος των τιμών. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου πέραν των συνόρων της Ουκρανίας αμβλύνθηκαν μετά τη δήλωση του ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό χωριό προήλθε πιθανώς από την ουκρανική αεράμυνα και όχι από τη Ρωσία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -0,25%, με -1% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,52% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,68% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,06% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT