Οι πύραυλοι στην Πολωνία έφεραν ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Οι πύραυλοι στην Πολωνία έφεραν ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,86% και διαμορφώθηκε στις 887,09 μονάδες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με την επιδείνωση του γεωπολιτικού σκηνικού λόγω του συμβάντος στην Πολωνία, που δημιούργησε αρχικά ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου, οδήγησαν σε διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη αρκετά κάτω από τις 900 μονάδες και ωθώντας τον και πάλι σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με τις αρχές του έτους, κάτι που είχε αντιστραφεί κατά το πρόσφατο ράλι.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, είναι λογικό οποιεσδήποτε ενδείξεις κλιμάκωσης των εντάσεων και του πολέμου στην Ουκρανία να οδηγούν σε «αυτόματη» αποστροφή των επενδυτών από το ρίσκο. Αν και στη συνέχεια οι ανησυχίες σχετικά με το γεγονός στην Πολωνία υποχώρησαν, καθώς αποδόθηκε σε ατύχημα, πολλά funds τα οποία καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα από τις μετοχές, λόγω του διεθνούς ριμπάουντ, άδραξαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν αυτά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι η ρευστότητα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές τις επόμενες ημέρες. «Η διόρθωση τιμών είναι φυσιολογική και ενδεχομένως να δώσει το πάτημα για μια ανοδική προσπάθεια προς την περιοχή των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με την προϋπόθεση ότι το επενδυτικό κλίμα είναι υποστηρικτικό», εκτιμά πάντως η Depolas Investment Services.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,86% στις 887,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,7 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2%, στις 2.150,32 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,47%, στις 1.362,74 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πολλά funds που καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα άδραξαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κανένας τίτλος δεν έκλεισε στα θετικά, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΔΕΗ στο -3,9% και η «Σαράντης» στο -3,21% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Quest, Lamda Development και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε, έπειτα και από ανοδικό σερί της τάξεως του 30% που σημείωνε από τις αρχές Οκτωβρίου, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 2,48%, στις 628,6 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,90%, η Eurobank έκλεισε στο -3,03%, η Alpha Bank στο -2,08% και η Εθνική Τράπεζα στο -1,04%.

Τα καλύτερα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο τόνωσαν πρόσφατα τις αγορές, με το ράλι των τελευταίων εβδομάδων να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις, όπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη δεν έχει εμφανίσει ακόμη αποκλιμάκωση στις τιμές, με την επερχόμενη ανακοίνωση του πληθωρισμού της περιοχής να αναμένεται στο 10,7% σε ετήσια βάση.

Το «πάρτι» των αγοραστών όμως ήρθε να χαλάσει η είδηση για το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία, το οποίο αποδίδεται σε ατύχημα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υπενθύμιση του «ξεχασμένου» πολέμου και των κινδύνων που επιφυλάσσει, βάζοντας προσώρας φρένο στην ανοδική κίνηση, όπως επισημαίνει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT