Νέα δάνεια 25,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο από τις τράπεζες

Νέα δάνεια 25,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο από τις τράπεζες

Τα έσοδα από τόκους κατέγραψαν σημαντική άνοδο, φθάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με παράλληλη αύξηση του ενήμερου χαρτοφυλακίου τους με νέες χορηγήσεις καταγράφουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο τέλος 9μήνου, πιστοποιώντας την ουσιαστική εξυγίανση των ισολογισμών τους και τη στροφή στις υγιείς χρηματοδοτήσεις.

Η πιστωτική επέκταση με έμφαση στις επιχειρήσεις αποτελεί και τον οδηγό για την ενίσχυση των εσόδων από τόκους σε πραγματική βάση, χωρίς δηλαδή την «εικονική πραγματικότητα» των επιτοκιακών εσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που όσο παρέμεναν στους τραπεζικούς ισολογισμούς παρήγαν λογιστικά κυρίως έσοδα.

Νέα δάνεια 25,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο από τις τράπεζες-1

Τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν κάτω από τα 16 δισ. από το υψηλό επίπεδο των 100 δισ. περίπου που είχαν βρεθεί το 2015.

Η μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα κυρίως των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών η εικόνα αυτή δεν θα ανατραπεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς παρά την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο του πληθωρισμού δεν υπάρχουν νέες εισροές κόκκινων δανείων. Τα ενήμερα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν στα 123,5 δισ. ευρώ και αποτελούν τη βάση για την ουσιαστική ενίσχυση της κερδοφορίας μέσω των εσόδων από τόκους, που κατέγραψαν σταθερή άνοδο στα 2,8 δισ. ευρώ περίπου, ενισχυμένα από την υψηλή πιστωτική επέκταση, την άνοδο των επιτοκίων, αλλά και το ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της ρευστότητας που διοχέτευσε η ΕΚΤ.

Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο ομίλου, που μετά τις προσαρμογές φθάνει τα 35,8 δισ. ευρώ, εμφανίζει η Eurobank, καταγράφοντας ετήσια αύξηση που αγγίζει το 13%, λόγω και της σημαντικής δραστηριότητας που έχει στο εξωτερικό. Ακολουθεί η Alpha Bank με 31,3 δισ. ευρώ και ετήσια αύξηση κατά 10%, η Τράπεζα Πειραιώς με 28,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 14% των ενήμερων δανείων, ενώ κατά 9% ενισχύθηκε το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, που ανήλθε στα 28,1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις χορηγήσεις στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η Τράπεζα Πειραιώς, που το σύνολο των δανείων είναι στο εσωτερικό (28,2 δισ. ευρώ), και ακολουθούν η Alpha με 27,4 δισ. ευρώ, η Εθνική με 26,5 δισ. ευρώ και η Eurobank με 26,2 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υλοποίησαν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, επιτυγχάνοντας ήδη στο εννεάμηνο τους ετήσιους στόχους που είχαν θέσει για νέες εκταμιεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία ανήλθαν στα 25,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νέα δάνεια χωρίς τις αποπληρωμές, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις εκταμιεύσεις, ύψους 8,7 δισ. ευρώ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να εμφανίζει η Eurobank. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 6,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 6,3 δισ. ευρώ και η Εθνική με 4,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT