Μέχρι τώρα τα νέα ήταν καλά με τις υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες… Ομως ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου ετοιμάζεται να «δείξει το πραγμα-τικό του πρόσωπο», δοκιμάζοντας τις ενεργειακές αντοχές της Ευρώπης.
Ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ηπιότερες θερμοκρασίες στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, τις επόμενες ημέρες θα υποχωρήσουν χαμηλότερα από τις κανονικές για την εποχή, αυξάνοντας τη ζήτηση των νοικοκυριών για θέρμανση. Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ υποχώρησαν κατά 1,2% (σημείωναν πτώση άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης), διαμορφούμενα κοντά στα 112,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την προοπτική ότι οι θερμοκρασίες στο Βερολίνο θα ανέβουν υπό τους -2,5 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία Maxar.
Ωστόσο, αυτό το κύμα ψύχους θα είναι σύντομο, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ηπιότερες θερμοκρασίες στις σκανδιναβικές χώρες και άνω του μέσου όρου για την εποχή στη νοτιοδυτική Ευρώπη.
Οι traders παρακολουθούν στενά τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι αυτή τη στιγμή περισσότερο από 90%, παρέχοντας μια δικλίδα ασφαλείας για τους χειμερινούς μήνες.
Ειδικά στη Γερμανία, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι στο 100%, δεδομένου ότι η Γερμανία προτάσσει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, ένα σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης εντός της Ε.Ε., καθότι το «στρατόπεδο» στο οποίο ηγούνται Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο και Πολωνία δίνει προτεραιότητα στη μείωση του κόστους.
Οι ήπιες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη μεγάλη ροή του LNG στην Ευρώπη έχουν συγκρατήσει τις ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες, γι’ αυτό άλλωστε έχουμε δει και τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν. Ωστόσο, τα αποθέματα θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ γρήγορα εάν ένα ξαφνικό κύμα ψύχους εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για θέρμανση.
Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει αυτόν τον χειμώνα με μειωμένες ροές από τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ήπιες.
«Σαφώς βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό», σημειώνει η Κάθριν Μακ Γκρέγκορ, διευθύνουσα σύμβουλος της Engie S.A.