Ντουμπάι: Το… όγδοο θαύμα του κόσμου αντιμετωπίζει προβλήματα

Ντουμπάι: Το… όγδοο θαύμα του κόσμου αντιμετωπίζει προβλήματα

Ακυρώνονται συμφωνίες για βίλες σε ένα από τα τεχνητά νησιά στο Ντουμπάι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Επί 14 συναπτά έτη, ο Μοχάμεντ Αζάμ περίμενε να ξεκινήσει η κατασκευή μιας πολυτελούς βίλας πέντε υπνοδωματίων, που αγόρασε στο μεγαλύτερο –αλλά λιγότερο ανεπτυγμένο– από τα διάσημα τεχνητά νησιά του Ντουμπάι σε σχήμα φοίνικα στον Περσικό Κόλπο. Ενα απρόσμενο ηλεκτρονικό μήνυμα από την εταιρεία Nakheel PJSC τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε ότι αυτό δεν θα γινόταν ποτέ. Η δε αρμόδια ρυθμιστική αρχή ακινήτων στο Ντουμπάι προφανώς είχε αποφασίσει μήνες νωρίτερα να ακυρώσει το έργο στο νησί Παλμ Τζέμπελ Αλι και η προαναφερθείσα κατασκευαστική εταιρεία, που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, δήλωσε στον Αζάμ ότι θα επέστρεφε λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού που κατέβαλε για τη βίλα, λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δεν ήταν ο μόνος που έλαβε τη σχετική ενημέρωση. Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκατοντάδες επενδυτές που αγόρασαν σπίτια στο νησί σε σχήμα φοίνικα, τα οποία ουδέποτε ανηγέρθησαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Πολλοί επίδοξοι ιδιοκτήτες αντάλλαξαν την αγορά τους με ένα εναλλακτικό ακίνητο της εταιρείας Nakheel πριν από χρόνια. Σε εκατοντάδες άλλους επιστρέφονται χρήματα για το ποσόν που εκείνη συγκέντρωσε από τους κύριους επενδυτές, έως ότου σταμάτησε να εργάζεται στο έργο το 2009, σύμφωνα με συνεντεύξεις με επτά επενδυτές και έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Bloomberg.

Οι επενδυτές είπαν στο Bloomberg ότι είναι μεταξύ των 400 που κατέχουν περισσότερα από 700 ακίνητα στα έργα The Palm Jebel Ali Fronds και The Palm Jebel Ali Water Homes και για τα οποία η Nakheel επιστρέφει περίπου 850 εκατ. ντιρχάμ (231,4 εκατ. δολάρια).

Εκατοντάδες επενδυτές αγόρασαν σπίτια στο νησί σε σχήμα φοίνικα, τα οποία ουδέποτε ανηγέρθησαν.

Επίσης, οι ίδιοι διατείνονται πως πρέπει να αποζημιωθούν για την καθυστέρηση πάνω από μία δεκαετία και το άλμα στις τιμές των κατοικιών από τότε. Τα ακυρωθέντα έργα στο πεδίο των ακινήτων συχνά προκαλούν χάος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση αυτό συμβαίνει εντός μιας από τις εκρηκτικότερες κτηματομεσιτικές αγορές στον κόσμο. Εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το νομικό πλαίσιο, στο οποίο υπόκεινται τα ακίνητα στο Ντουμπάι, παρά το γεγονός πως οι αλλοδαποί επιτρέπεται να αγοράζουν σπίτια εκεί από το 2002.

Η εταιρεία ακινήτων Nakheel, της οποίας προεδρεύει ο Μοχάμεντ Ιμπραΐμ αλ Σαϊμπάνι, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του εμιράτου, υπογραμμίζει πως επιστρέφει ό,τι έλαβε από τους αρχικούς επενδυτές του σχεδίου, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι αν οι άνθρωποι αγόραζαν σε υψηλότερες τιμές βάσει συμφωνιών μεταπώλησης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Επίσης, η εταιρεία ανέφερε ότι έχει προσφέρει εθελοντικά επιστροφές χρημάτων εδώ και χρόνια, καθώς κι ένα επιπλέον ποσό μπόνους για την απόκτηση νέου ακινήτου της. «Είναι τόσο άδικο», είπε ο 44χρονος Μοχάμεντ Αζάμ, πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων. «Θα δεχόμουν την όλη διαδικασία εάν η Nakheel χρεοκοπούσε το 2009 και το έργο ακυρωνόταν τότε. Αλλά να το κάνουμε τώρα, όταν η αγορά έχει ανακάμψει και οι παραθαλάσσιες βίλες πωλούνται ακριβότερα, είναι απλώς παράλογο».

Για την Ιστορία, η εταιρεία Nakheel αποκάλυψε τα δύο έργα The Palm Jebel Ali Fronds και The Palm Jebel Ali Water Homes το 2003. Σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, δε, είχε αποκαλέσει το τεχνητό νησί Παλμ Τζέμπελ Αλι το όγδοο θαύμα του κόσμου. Θα είχε το μέγεθος του λονδρέζικου αεροδρομίου Χίθροου με σχεδιασμένα 17 φύλλα φοίνικα. Προοριζόταν, τέλος, να φιλοξενήσει μαρίνες, ένα θεματικό πάρκο, παραθαλάσσιες βίλες και χίλια σπίτια σε πασσάλους, τοποθετημένα βάσει αραβικού ποιήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT