Δεύτερη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 0,43% για τον Γενικό Δείκτη, που υποχώρησε στις 883,28 μονάδες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Στους πωλητές παρέμειναν τα ηνία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την Πέμπτη, καθώς η προσπάθεια ανάκαμψης τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης βρήκε «τοίχο» στην επιφυλακτικότητα που προκάλεσαν τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο ρεκόρ του 10,6%.

Τα στοιχεία ήρθαν εν μέσω αναφορών ότι η ΕΚΤ εξετάζει η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, τον Δεκέμβριο, να είναι μικρότερη, στις 50 μ.β., καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος να δηλώνει μία ημέρα νωρίτερα πως μια τεχνική ύφεση στη Ζώνη του Ευρώ έχει γίνει πιο πιθανή.

Στους πρωταγωνιστές της πτώσης το τελευταίο διήμερο ήταν και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος δικαιολογεί και μεγαλύτερη υποχώρηση στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής διόρθωσης, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή διατηρεί την εκτίμηση για το εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη μεταξύ των 850-950 μονάδων και αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,43% στις 883,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,01 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,40% στις 2.141,64 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,45% στις 1.356,65 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο στο 10,6% διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα στην αγορά. 

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% Lamda Development και ΑΔΜΗΕ. Ανοδικά ξεχώρισαν Quest και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με κέρδη 1,74% και 1,23% αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και πάλι καταγράφοντας πτώση της τάξης του 0,73%, στις 624,03 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 1,57%, η Alpha Bank έκλεισε στο -1,23% και η Πειραιώς στο -0,15%, ενώ με άνοδο 0,14% έκλεισε η Eurobank.

Πάντως, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες. Σε νέα έκθεσή της η Wood τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ένα πολύ ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με επιταχυνόμενη ανάπτυξη δανείων, ισχυρότερα περιθώρια κέρδους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, συγκράτηση του κόστους και ένα ευνοϊκό περιβάλλον ποιότητας ενεργητικού. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση είναι ήδη εμφανής στις αποδόσεις των μετοχών τους (+12% από τις αρχές του έτους έναντι πτώσης 8% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες), ωστόσο υπάρχει περαιτέρω περιθώριο σημαντικής ανόδου, καθώς το discount παραμένει μεγάλο, όπως τόνισε ο οίκος, και οι προοπτικές τους παραμένουν πολύ υποστηρικτικές.

Οι βασικοί θετικοί παράγοντες για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, όπως ανέφερε, είναι η επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και τα υψηλότερα επιτόκια. Για το 2023, η Wood αναμένει ισχυρή άνοδο στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ), με τον θετικό αντίκτυπο από την έως τώρα άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ να υπολογίζεται σε πρόσθετα ΝΙΙ άνω των 200 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα. Επίσης εκτιμά πως θα πετύχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 10% κατά μέσον όρο μέχρι το τέλος του 2022, ενώ λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, το κόστος κεφαλαίου θα αυξηθεί στις 80-90 μ.β. το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT