Πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας, με διεύρυνση των spreads το 2023, βλέπει η Citi

Πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας, με διεύρυνση των spreads το 2023, βλέπει η Citi

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι εκδόσεις ελληνικού χρέους το επόμενο έτος θα φθάσουν τα 7 δισ.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Διεύρυνση των spreads της περιφέρειας της Eυρωζώνης αναμένει η Citigroup το 2023, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινάει την ποσοτική σύσφιγξη (QT), με την ευελιξία των επανεπενδύσεων του PEPP να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, οδηγώντας σε ρεκόρ εκδόσεων νέων ομολόγων από τις χώρες της περιοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, η ακαθάριστη προσφορά ομολόγων στην Ευρωζώνη (νέες εκδόσεις συν λήξεις) θα διαμορφωθεί στα 1,164 τρισ. ευρώ το 2023, από 1,104 τρισ. το 2022 αντιστρέφοντας την πτωτική τάση μετά την πανδημία, με την καθαρή προσφορά να διαμορφώνεται στα 267-426 δισ. ευρώ από 96 δισ. ευρώ φέτος, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά. Εάν η ενεργειακή κρίση και η αποδυνάμωση της ανάπτυξης «απαιτήσουν» περαιτέρω μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις, το ποσό αυτό αναμένεται να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Σε αυτό το πλαίσιο η Citi εκτιμά πως το ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, λίγο χαμηλότερα από τα φετινά επίπεδα, σε αντίθεση με τη γενικότερη αύξηση που θα σημειώσει η εκδοτική δραστηριότητα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης λόγω των αναγκών που δημιουργεί η απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ, δηλαδή η εφαρμογή του QT, με την Ελλάδα να μην επηρεάζεται άμεσα καθώς δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα APP λόγω έλλειψης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ωστόσο, τα ελληνικά spreads αναμένεται να διευρυνθούν ως αποτέλεσμα του γενικότερα πιο πιεστικού κλίματος που θα κυριαρχήσει στην αγορά ομολόγων το 2023.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Citi, το spread του ελληνικού 10ετούς, από τις 224 μονάδες βάσης σήμερα θα αυξηθεί στις 260 μ.β. έως τα τέλη του 2022 (όταν η ΕΚΤ δώσει τις λεπτoμέρειες για την εφαρμογή του QT), στις 285 μ.β. στο α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2023 και στις 300 μ.β. στο γ΄ και το δ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους και σε παρόμοια επίπεδα με τα ιταλικά spreads. Κατά την αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα αναμένεται και τη νέα χρονιά, όπως το συνηθίζει τα τελευταία έτη, να ακολουθήσει εμπροσθοβαρή δανειακή στρατηγική, με το περίπου 40% των εκδόσεων ομολόγων να γίνεται στο α΄ τρίμηνο, δηλαδή περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Γενικότερα, η εκκίνηση του QT η οποία κατά τη Citi τοποθετείται τον Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο, θα ωθήσει και άλλες χώρες να μπουν στη λογική των εμπροσθοβαρών εκδόσεων έτσι ώστε να «προλάβουν« τις πιέσεις που θα ασκηθούν στα κόστη δανεισμού από την ποσοτική σύσφιγξη. Πάντως, το QT αναμένεται αρχικά να είναι παθητικό, δηλαδή η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει στην άμεση πώληση των ομολόγων που έχει αγοράσει υπό το APP, αλλά δεν θα επανεπενδύει, όπως κάνει αυτή τη στιγμή, τα κεφάλαια από τις λήξεις των ομολόγων που κατέχει, μειώνοντας έτσι τον ισολογισμό της.

Οι θέσεις της ΕΚΤ στο PEPP θα συνεχίσουν πάντως να επανεπενδύονται και η ευελιξία τους θα αποτελέσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την αγορά της περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο η Citi εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελέσουν τους μεγαλύτερους ωφελημένους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η ΕΚΤ υπολογίζεται να αυξήσει, μέσω της ευελιξίας του PEPP, τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα κατά 1% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ιταλικά ομόλογα (αγορές στο 0,9% του ΑΕΠ), τα ισπανικά (0,8%) και τα πορτογαλικά (0,4%). Αυτές οι τέσσερις χώρες θα είναι κατά τη Citi και οι μόνοι αποδέκτες των κεφαλαίων των λήξεων άλλων ομολόγων, με τις Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Φινλανδία να αποτελούν τις χώρες – δωρητές. Συνολικά εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα διαθέσει 43 δισ. ευρώ στην περιφέρεια το 2023 μέσω της ευελιξίας των επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν, ένα αρκετά περιορισμένο επίπεδο στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT