Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Eνισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι ενδεχομένως η κορύφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει παρέλθει και η Fed θα συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής με ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μικρότερo των 75 μ.β. που αποφάσισε στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, που δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες μετά τη θετική έκπληξη που προκάλεσαν τα στοιχεία πληθωρισμού, αποδείχθηκαν επίσης ασθενέστερα από τα αναμενόμενα. Ο γενικός δείκτης τιμών αυξήθηκε τον Οκτώβριο 0,2% σε μηνιαία βάση έναντι μέσης εκτίμησης 0,4%, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του δείκτη να υποχωρεί από 8,4% τον Σεπτέμβριο στο 8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Σημάδια επιβράδυνσης κατέγραψε και ο δομικός δείκτης παραμένοντας αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, ενώ η αγορά ανέμενε αύξηση 0,3%, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να υποχωρεί στο 6,7% από 7,1%, αντικατοπτρίζοντας σχετική υποχώρηση των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και χαμηλότερη ζήτηση λόγω υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

Αν και η Fed αναμένεται να μετριάσει το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων σε 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση στις 13-14 Δεκεμβρίου, ο κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και το τερματικό επίπεδο για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο. Αναμφισβήτητα, η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας παραμένει σχετικά ισχυρή παρά τη συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 375 μ.β. από τον Μάρτιο, ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια στενότητας. Παράλληλα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο της ομοσπονδιακής τράπεζας, οι ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις διατηρούνται έντονες, με τις πρόσφατες σχετικές έρευνες της NY Fed και του University of Michigan να δείχνουν νέα ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Η προοπτική τερματικού παρεμβατικού επιτοκίου υψηλότερου από το αναμενόμενο ενισχύθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε από δηλώσεις του επικεφαλής της Fed St. Louis James Bullard, σύμφωνα με τις οποίες η ομοσπονδιακή τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια σε αρκετά «περιοριστικά» επίπεδα, τουλάχιστον στην περιοχή 5%-5,25%. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα προθεσμιακά συμβόλαια τιμολογούν ξανά για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού την προηγούμενη εβδομάδα τερματικό επίπεδο για fed funds rate πάνω από το 5% το 2023, ενώ η εκτιμώμενη μείωση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους περιορίζεται σε περίπου 40 μ.β.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT