Με το βλέμμα στον καιρό οι καταναλωτές

Με το βλέμμα στον καιρό οι καταναλωτές

Ο… στρατηγός χειμώνας είναι ο αστάθμητος παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων το επόμενο διάστημα και το κατά πόσον η αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών θα συνεχιστεί ή όχι

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ο… στρατηγός χειμώνας είναι ο αστάθμητος παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων το επόμενο διάστημα και το κατά πόσον η αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών θα συνεχιστεί ή όχι. Ενας βαρύς χειμώνας συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου για θέρμανση στην Ευρώπη, ταχεία απομείωση των αποθεμάτων που βρίσκονται στις αποθήκες και εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μέτωπο των υγρών καυσίμων η πορεία των τιμών, που το τελευταίο διάστημα θυμίζει ασανσέρ, θα επηρεαστεί αφενός από την ένταση του χειμώνα σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το κίνησης, αφού θα διευρυνθεί η χρήση του προς υποκατάσταση του ακριβού φυσικού αερίου στη βιομηχανία, αλλά και από τη στενότητα της αγοράς ενόψει της έναρξης των κυρώσεων στα πετρελαιοειδή προϊόντα κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2023. Η προειδοποίηση πάντως για μια σφιχτή αγορά πετρελαίου από τη Saudi Aramco –τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο– και η εκτόξευση των τιμών εάν ανοίξει η οικονομία της Κίνας και η αεροπορική βιομηχανία αρχίσει να ζητάει περισσότερα καύσιμα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αμίν Νάσερ, είναι ενδεικτικές της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ενεργειακή αγορά.

Βραχυπρόθεσμα οι τάσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές δεν φαίνεται να αλλάζουν, εκτός κάποιας απρόσμενης διαταραχής. Η τιμή του Brent στη διεθνή αγορά έπειτα από συνεχή σκαμπανεβάσματα υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι (Πέμπτη, αργά το βράδυ), ενώ η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται και τον Νοέμβριο, με τη μέση τιμή του μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF να διαμορφώνεται γύρω στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα και τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου στα 115 ευρώ/μεγαβατώρα.

Με βάση αυτά τα θετικά δεδομένα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα αργά το βράδυ τα τιμολόγια για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.

Ενας βαρύς χειμώνας θα εκτοξεύσει την τιμή του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος ρεύματος.

Για τη μεγάλη γκάμα των νοικοκυριών με κατανάλωση κάτω των 500 κιλοβατωρών οι τιμές αναμένεται να κινηθούν πιθανότατα και κάτω από τα 35 λεπτά έναντι 40 λεπτών τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε και τιμές στα 30 λεπτά η κιλοβατώρα, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, το τιμολόγιο της οποίας αποτελεί τη βάση και για τον προσδιορισμό της κρατικής επιδότησης. Οσο χαμηλότερο είναι το τιμολόγιο της ΔΕΗ, τόσο περισσότερο θα περιοριστεί το κόστος των επιδοτήσεων, κάτι που θα διευκόλυνε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς βαδίζοντας προς τις εκλογές αυξάνονται οι ανάγκες για κοινωνικά μέτρα στήριξης. Η ίδια η ΔΕΗ επίσης έχει κάθε λόγο να μεταφέρει στα τιμολόγια μέρος των υπερεσόδων που εισέπραξε τον Νοέμβριο προσφέροντας στους πελάτες της ανταγωνιστικότερα τιμολόγια, αφού η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγησή τους δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού με πιθανές ζημίες. Στην ίδια λογική αναμένεται να κινηθούν οι περισσότεροι πάροχοι.

Σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τον Νοέμβριο προσφέρει το πετρέλαιο θέρμανσης, με μέση πανελλαδική τιμή μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία, στις 18 Νοεμβρίου, στο 1,28 λεπτά/λίτρο ή 0,119 ευρώ/κιλοβατώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης επιπλέον έκπτωση 6 λεπτών το λίτρο (προ ΦΠΑ) προσφέρουν στους πελάτες τους τα διυλιστήρια της HELLENiQ Energy και της Motor Oil, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των τιμών.

Η μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου τον Νοέμβριο μετά την επιδότηση των 25 ευρώ/μεγαβατώρα της ΔΕΠΑ διαμορφώνεται στα 0,135 ευρώ/κιλοβατώρα, με κάποια τιμολόγια να κινούνται ακόμη πιο χαμηλά, στο 0,110 ευρώ/κιλοβατώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT