Ενα λογισμικό «ξεκλείδωσε» τις συντάξεις του Δημοσίου

Ενα λογισμικό «ξεκλείδωσε» τις συντάξεις του Δημοσίου

Eνα «έξυπνο» λογισμικό, που καθιστά περιττή την παρέμβαση του ανθρώπου, βρίσκεται πίσω από τη γρήγορη απονομή των συντάξεων Δημοσίου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Eνα «έξυπνο» λογισμικό, που καθιστά περιττή την παρέμβαση του ανθρώπου, βρίσκεται πίσω από τη γρήγορη απονομή των συντάξεων Δημοσίου. Το δημιούργησε η ομάδα συντάξεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, σε συνεργασία με τον επικεφαλής ομάδας έργου για την εκκαθάριση των συντάξεων Μιχάλη Κεφαλογιάννη και τον υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρη. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα του συνταξιοδοτικού και τις πολυάριθμες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, μόνον η αναγνώριση ασφαλιστικού χρόνου των βασικών κατηγοριών διαθέτει περισσότερους από 60 πιθανούς συνδυασμούς που εκλήθη να βάλει σε τάξη το λογισμικό της ΓΓΠΣΔΔ. Τελικά, κατέστη εφικτό τον Μάιο να απονεμηθούν περισσότερες από 1.000 συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, αριθμός που εκτοξεύθηκε σε 5.118 σε μόλις 48 ώρες τον Σεπτέμβριο.

Με το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα συνεχιστεί η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακάλεσε την απόφαση λύσης της σύμβασης με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» μετά την καταβολή εκ μέρους της των οφειλών της προς το Δημόσιο. Η εταιρεία πλήρωσε τον Σεπτέμβριο 659.867,21 ευρώ έναντι συνολικής οφειλής 5.685.696,09 ευρώ. Το σκεπτικό της απόφασης Σκρέκα αναφέρει ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση λειτουργία του λιγνιτωρυχείου προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρισμό. Η αναζήτηση νέου μισθωτή, σύμφωνα με την απόφαση, θα ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα, εντελώς αντίθετη με την επιτακτική παρούσα ανάγκη λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου.

Αισιόδοξη η Intrakat

Βέβαιη εμφανίζεται η διοίκηση της Intrakat ότι οι νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν, αλλά και όσες υπεγράφησαν το τελευταίο δίμηνο, δεν θα «γεννήσουν» νέες ζημίες. «Εχουμε “τρέξει” πρόγραμμα ανακοστολόγησης όλων των έργων, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης. Ακόμη και με το χειρότερο σενάριο, οι νέες συμβάσεις δεν θα δημιουργήσουν νέες ζημίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Εξάρχου. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο και με παλαιότερα έργα, όπως π.χ. ένα οδικό έργο που ανέλαβε η εταιρεία στην Κύπρο το 2021, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου είναι σοβαρά υποκοστολογημένο.

Τρεις κινδύνους στην αγορά ενέργειας «βλέπει» η UniCredit

Εναν δύσκολο, αλλά διαχειρίσιμο χειμώνα σε ό,τι αφορά την ενέργεια αναμένει η UniCredit για την Ευρώπη. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα γύρω στα 120 ευρώ/MWh – έξι φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2015-2020 και σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από τις τιμές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως σημειώνει, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 πριν υποχωρήσουν στα 100 ευρώ/MWh το 2024. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι να κινηθούν υψηλότερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, λόγω α) της απειλής της Ρωσίας να σταματήσει πλήρως την παράδοση φυσικού αερίου, β) της «σφιχτής» παγκόσμιας αγοράς LNG σε μια περίοδο ανάκαμψης της ασιατικής ζήτησης και γ) της έλλειψης πλωτών έργων εφεδρικής ισχύος και αποθήκευσης ενέργειας και μονάδων επαναεριοποίησης. Σε ένα δυσμενές σενάριο, ο ιταλικός οίκος εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν στα 175 ευρώ/MWh το 2023.

Δύο επενδυτικά σχέδια στις ΑΠΕ από τα Εμιράτα

Δύο επενδυτικά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας 400 MW, είναι μεταξύ των projects αθροιστικού προϋπολογισμού της τάξης των δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προταθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα project αυτά βρίσκονται στην ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για την οικονομική  διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, κατά την επίσκεψή του αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στο Ντουμπάι και στο Αμπου Ντάμπι. Τα ραντεβού στα Εμιράτα περιλαμβάνουν βεβαίως και συνάντηση εργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ), το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας. Οι εξελίξεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή της «κοινής διακήρυξης για τη δημιουργία ευρείας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΑΕ» και της «συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» τον Νοέμβριο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT