Άρθρο του Ι. Μπίρμπα στην «Κ»: Αποτελεσματική λογιστική, φορολογική λειτουργία

Άρθρο του Ι. Μπίρμπα στην «Κ»: Αποτελεσματική λογιστική, φορολογική λειτουργία

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα τμήματα φορολογίας και τα λογιστήρια που λειτουργούν εντός των επιχειρήσεων κατανοούν την υπεραξία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία, η οποία λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα βελτιώνοντας τις φορολογικές διαδικασίες και μειώνοντας το ρίσκο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα τμήματα φορολογίας και τα λογιστήρια που λειτουργούν εντός των επιχειρήσεων κατανοούν την υπεραξία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία, η οποία λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα βελτιώνοντας τις φορολογικές διαδικασίες και μειώνοντας το ρίσκο.

Το γεγονός αυτό προκύπτει κυρίως λόγω της μακράς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, την οποία ακολούθησαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις και οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ανατρέψει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανισμοί έχουν αναγκαστεί να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετάβασης σε ένα λειτουργικό μοντέλο που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην ψηφιακή τεχνολογία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνει και η έρευνα της PwC, 2022 Global Risk Survey. Σύμφωνα με αυτήν, το 75% των οργανισμών παγκοσμίως σχεδιάζει να αυξήσει τα χρήματα που επενδύει με σκοπό την ανάλυση δεδομένων και αντίστοιχα ποσοστό 74% για τον αυτοματισμό διαδικασιών, ούτως ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους και να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.

Ενα σημαντικό κομμάτι αυτής της επένδυσης θα διοχετευθεί με σκοπό την αναβάθμιση των λειτουργιών φορολογίας, αναλύσεων και απολογισμών, με αιχμή του δόρατος να αποτελεί η φορολογική συμμόρφωση.

Σήμερα, οι περισσότεροι επικεφαλής φορολογικών τμημάτων και λογιστηρίων αναγνωρίζουν ότι η επένδυση στις αντίστοιχες τεχνολογίες αποτελεί κομβικό παράγοντα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι καλύπτουν πλήρως τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις. Εντούτοις, ταυτόχρονα κατανοούν ότι από μόνα τους τα τεχνολογικά εργαλεία δεν επαρκούν.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί η δαπάνη οικονομικών πόρων για λύσεις που εξασφαλίζουν ελάχιστη ή και καθόλου απόδοση σε σχέση με την επένδυση, υπάρχουν τρία βασικά σημεία που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο κάθε οργανισμός όταν σχεδιάζει μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των φορολογικών αλλά και άλλων λειτουργιών του.

Αρχικά χρειάζεται να στραφεί η προσοχή σε έξυπνες λύσεις. Παράλληλα, όμως, υπάρχει έλλειψη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που συνδυάζουν κριτική σκέψη και ουσιαστική εμπειρία στις φορολογικές και λογιστικές λειτουργίες ή σε οποιονδήποτε άλλον τομέα. Επενδύοντας σε μια τέτοια έξυπνη και αποτελεσματική λύση δίνεται ουσιαστική ώθηση στην επιχείρηση.

Οι οργανισμοί που θα αποκτήσουν πρώτοι την εμπειρία θα αποκτήσουν ταυτόχρονα και προβάδισμα. Οι περισσότεροι επικεφαλής και ηγέτες επιχειρήσεων αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να ενσωματώσουν τεχνολογίες στις εταιρείες τους και να μάθουν μέσα από την εμπειρία. Εντούτοις, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει δοκιμασίες και αποτυχίες και μόνο λίγοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτό το ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές η αρχική αποτυχία δίνει το έναυσμα για αλλαγές και βελτιώσεις που, εν συνεχεία, θα αποτελέσουν θεμέλιο λίθο της καινοτομίας. Συνεπώς, οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες και πρωτοπόρες λύσεις είναι αντίστοιχα εκείνοι που θα αποκτήσουν καλύτερη γνώση και αντίληψη και, εντέλει, πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάζουν σε λύσεις με μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα πρέπει να γίνουν εδώ τώρα, η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Εντούτοις, είναι ένας παράγοντας που παίζει κομβικό ρόλο για την εξασφάλιση της επιτυχίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα ταξίδι με πολλά στάδια που εκτείνεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο. Συνεπώς, η ύπαρξη ενός μακροχρόνιου στρατηγικού πλάνου είναι αυτή που θα εξασφαλίσει μια ολιστική και βιώσιμη ανάπτυξη. Συνοψίζοντας, ο μετασχηματισμός των φορολογικών διαδικασιών αλλά και ευρύτερα μιας επιχείρησης δεν απαιτεί αναγκαστικά ακριβές και περίπλοκες επιλογές, αλλά αντίθετα έξυπνες αποφάσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα.

* Ο κ. Ιωάννης Μπίρμπας είναι Tax Τechnology Senior Manager, PwC Ελλάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT